Vesti iz zemlje

31.08.2020. 13:14

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Građanski preokret poziva na javnu radspravu o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu

Građanski preokret iz Zrenjanina poziva građane, nevladine organizacije, medije, ekologe i aktiviste u zaštiti životne sredine da se uključe u javnu raspravu o izgradnji fabrike guma Linglong, prenosi list Danas. „Planirana fabrik...

Foto: Pixabay

Građanski preokret iz Zrenjanina pozvala je građane, nevladine organizacije, medije, ekologe i aktiviste u zaštiti životne sredine da se uključe u javnu raspravu o izgradnji fabrike guma Linglong.

„Planirana fabrika stvara i sekundarne opasnosti: nedavno je objavljeno da će preduzeće Šandong Jangu Huataj kemikal u Zrenjaninu graditi fabriku opasnog tributil-fosfata za potrebe svog kooperanta i partnera kompaniju Linglong“, ukazali su aktivisti Građanskog preokreta.

Gradska uprava Zrenjanina zakazala je javnu raspravu o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong za petak, 4. septembar, u 11 časova.

Ona bi trebalo da se održi u baroknoj sali skupštine grada.

Do 3. septembra mogu da se pismeno dostave mišljenja i pitanja u vezi sa podnetom studijom slanjem preporučene pošiljke sa povratnicom na adresu Gradske uprava Zrenjanina.

Iz Građanskog preokreta ukazuju da su javne rasprave jedan od retkih mehanizama direktne demokratije koji stoje na raspolaganju građanima Srbije tokom procesa usvajanja propisa i odluka.

Ta organizacija navodi i da Linglong planira da u sred poljoprivrednog zemljišta, blizu specijalnog rezervata prirode Carska bara i neposredno pored Zrenjanina, proizvodi oko 14 miliona pneumatika godišnje.

KINESKA FABRIKA GUMA U BANATU, JAPANSKA STIŽE U SREM

Ocenjuju da će Kinezima za transport sirovina i gotovog proizvoda biti potrebno više stotina šlepera dnevno.

Ukazali su da Linglong dolazi iz Kine, zemlje u kojoj je vazduh najzagađeniji na planeti i da gigantsku fabriku guma koju planira da izgradi u Srbiji nijedna evropska država nije želela na svom tlu.

Dodaju da u Zrenjaninu i u čitavoj Srbiji, ne postoje dovoljno brojne i opremljene snage za adekvatnu intervenciju u slučaju hemijskog incidenta ili požara.

Nema ni razrađenih mehanizama za evakuaciju stanovništva, kao i da je u pitanju opasnost koja prevazilazi problem jednog grada.

KORIŠĆENJE POSTOJEĆE INFRASTRUKTURE

Aktivisti Građanskog preokreta ukazuju i da Linglong namerava da se priključi na postojeću drumsku, elektro i vodovodnu infrastrukturu, koje su inače u lošem stanju.

Upozoravaju da grad Zrenjanin nema razvijene instrumente za kontrolu kvaliteta vazduha niti postrojenje za preradu otpadnih voda, a već decenijama ima problem sa vodovodom, kvalitetom, količinom i pritiskom vode.

Uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koju je na javnu raspravu uputio Linglong može se preuzeti na sledećem linku.

FABRIKA GUMA U ZRENJANINU: PRVO DOZVOLA PA ONDA EKOLOGIJA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.