Vesti iz zemlje

28.11.2022. 14:19

Autor: Katarina Baletić

Gradnja kliničkih centara: Mnogo planova, malo radova

Izgradnja Kliničkog centra Srbije

Nova zgrada Kliničkog centra i dalje se gradi

Do novembra ove godine, za rekontrukciju Kliničkog centra Vojvodine potrošeno je tek 16,5 odsto od ukupne sume koja je planirana budžetom. Rekonstrukcija Kliničkog centra Kragujevac još uvek nije ni počela, pa nije potrošen ni dinar od 63,6 miliona dinara koliko je Ministarstvo zdravlja odobrilo za ove namene.

Za rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije do novembra je potrošeno 76 odsto ukupnog novca odobrenog za ovu godinu. To je 5,4 milijardi dinara, od ukupnog planiranih 7,2 milijardi dinara.

I prošle godine je planirano da se za rekonstrukciju Kliničkog centra Kragujevac potroši 96,9 miliona dinara, ali završni račun budžeta koji je Vlada usvojila pokazuje da ništa od ovog novca nije potrošeno.

Za rekonstrukciju Kliničkog centra u Novom Sadu potrošeno je nešto više od polovine planirane sume (57,6 odsto), što je oko 578,7 miliona dinara. Ukupno je planirano da se utroši preko milijardu dinara za njegovu modernizaciju.

Planovi predstavljeni u obrazloženju budžeta za narednu godinu ukazuju da bi radovi u Kliničkom centru Kragujevac trebalo da počnu 2023. godine kada će biti završeno 20 odsto radova. Sledeće, 2024. godine, 60 odsto svih radova trebalo bi da bude završeno, a 2025. godine i celokupna rekonstrukcija.

Univerzitetski klinički centar Vojvodine trebalo bi da bude završen već 2024., a da 2025. godine dobije i upotrebnu dozvolu.

Plan je i da Univerzitetski klinički centar Srbije u Beogradu bude završen naredne godine i da tada dobije i upotrebnu dozvolu.

Slični planovi bili su predstavljeni i u obrazloženju budžeta za 2022. i 2021. godinu, ali se znatno razlikuju od planova izloženih u obrazloženju budžeta za 2020. godinu.

Tada je plan bio da se u 2020. godini izgradi 45 odsto Kliničkog centra Kragujevac, 2023. godine 40 odsto, a 2022. preostalih 15 odsto.

Takođe, planirano je da Klinički centar Vojvodine takođe bude završen do 2022. godine i to 45 odsto u 2020, 35 odsto u 2021. i 20 odsto u 2022. godini.

Za rekonstrukciju Kliničkog centra Niš 2020. godine potrošen je sav novac koji je i bio planiran budžetom, 493,6 miliona dinara.

Za rekonstrukciju Kliničkog centra Vojvodine te godine potrošeno je samo 2,4 odsto ukupne sume, što je 6,3 miliona od ukupno planiranih 258,9 miliona dinara.

Gde je oprema Kliničkog centra vredna sto miliona evra, nema je u popisu

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je u februaru ove godine najavljivao da će rekonstrukcija Kliničkog centra Kragujevac početi „oko Vidovdana“, ali to se nije desilo.

U februaru ove godine, u jeku predizborne kampanje, Vučić je otvorio i novi deo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Ispostaviće se, pre vremena, jer ni prva faza još uvek nije gotova.

Naime, prva faza rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije podrazumeva izgradnju nove zgrade (kule) od oko 86.000 kvadrata i deo podijuma.

Druga faza obuhvata rehabilitaciju stare kule i ostatka podijuma ukupne površine 46.000 kvadrata, kao i rehabilitaciju šest zgrada u unutrašnjem krugu Kliničkog centra.

Međutim, nova zgrada koju je predsednik otvorio i dalje nije završena, što pokazuju i fotografije Nove ekonomije iz sredine novembra 2022. godine.

Projekat rekonstrukcije četiri klinička centra, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, realizuje se delom iz kredita Evropske Investicione Banke. Projekat podrazumeva modernizaciju, unapređenje i dogradnju kliničkih centara.

Od EIB vrednost projekta je procenjena na 430 miliona evra. Od procenjenog iznosa EIB finansira 200 miliona evra.

Rekonstrukcija Kliničkog centra u Kragujevcu obuhvata izgradnju nove zgrade od 22.500 kvadrata i renoviranje jednog broja postojećih zgrada, navodi se u obrzaloženju budžeta za 2023. godinu.

Klinički centar Srbije bi, nakon završetka prve faze trebalo da dobije novu zgradu od oko 86.000 kvadrata i podijum. U okviru druge faze u planu je rehabilitacija stare kule i ostatka podijuma ukupne površine 46.000 kvadrata, kao i rehabilitacija šest zgrada u unutrašnjem krugu.

Potprojekat koji se odnosi na rekonsturkciju Univerzitetskog kliničkog centra u Novom Sadu odosi se na završetak zgrade od 33.500 kvadrata.

Projekat rekonstrukcije četiri klinička centra obuhvata i izgradnju termoenergetskog bloka u kliničkom centru u Beogradu, Projekat upravljanja otpadom, Projekat transfuzije krvi, nabavku opreme za četiri klinička centra, kao i projekat tehničke pomoći „opšten unapređenju pružanja zdravstvenih usluga u Srbiji“.

Klinički centar: Opremu kupili i za neizgrađene delove, platili pet puta više

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.