Vesti iz zemlje

07.10.2016. 09:19

N 1

Autor: Nova Ekonomija

Gužve u redovima za novu zdravstvenu knjižicu na koju se čeka tri meseca

Čipovane, elektronske zdravstvene knjižice trenutno ima samo trećina od oko sedam miliona osiguranika, a rok za zamenu starih ističe 31. decembra. Ministarstvo zdravlja još ne odgovara na pitanje hoće li rok biti produžen, ali zato iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da niko neće ostati bez zdravstvene usluge i posle 1. januara.

Čipovane, elektronske zdravstvene knjižice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika, ali rok za zamenu starih ističe 31. decembra. Ministarstvo zdravlja još ne odgovara na pitanje hoće li rok biti produžen, ali zato iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – RFZO kažu da niko neće ostati bez zdravstvene usluge i posle 1. januara.

Građani koji su danas došli do filijale RFZO na Novom Beogradu kažu da je unutra haos.

„Sad sam predala, a dobiću negde u martu“, objašnjava jedna starija sugrđanka.

Na novu knjižicu 90-godišnji Radovan je čekao dva meseca i zato je danas jedan od retkih koji iz ove ustanove izlaze zadovoljni.

„Ljudi su navikli, čekaju poslednji dan. Ja čim sam pročitao u štampi, ja sam odmah drugi, treći dan otišao. Uplatio sam 400 din, lepo ovde predao i na vreme dobio“, kaže penzioner Radomir Vukajlović.

Ako je za dve godine tek dva miliona građana zamenilo stare knjižice, sada je svima jasno da preostalih pet miliona osiguranika, sve i da hoće, neće moći da dobije elektronske, jer rok ističe za tri meseca.

U RFZO kažu da ni posle 1. januara niko neće ostati bez zdravstvene usluge, odnosno da će stare zdravstvene knjižice važiti do datuma do kog su i overene, a mnoge od njih važe i do aprila seldeće godine. Ipak, da bi rok za zamenu knjižica bio produžen, Ministarstvo zdravlja moraće da izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju.

RFZO odgovor na to pitanje čeka skoro godinu dana.

Iako je u odgovoru Ministarstva zdravlja iz novembra 2015. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje informisan da će rok za zamenu isprava zdravstvenog osiguranja biti produžen do 31. devembra 2017. godine, taj rok još nije produžen.

Ni N1 nije dobio precizan odgovor iz Ministarstva zdravlja.

„Pa, logičan odgovor bi bio produženje roka, ali ja bih molila da građani poštujući rokove to završe, jer ćemo verovatno imati i malo veće gužve u našim nadležnim filijalama“, kaže dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja.

Do odlaska u istoriju zdravstvenih kartona, još smo daleko, jer i oni građani koji imaju elektronske knjižice ne mogu na pregled bez starih.

„Te nove knjižice, odnosno kartice zdravstvenog osiguranja su elektronske i trenutno na njima ne postoji mogućnost evidentiranja izabranog lekara, ni broja kartona kod izabranog lekara. Nošenje starih zdravstvenih knjižica je da bismo olakšali našim zdravstvenim radnicima pronalaženje zdravstvenih kartona, dok još važi Zakon o zdravstvenoj evidenciji“, objašnjava dr Aleksandra Cvetković, pomoćnica direktora Doma zdravlja Zemun.

Koliko se teško zdravstvene ustanove prilagođavaju novim tehnologijama svedoči i to što na čipovanim elektronskim knjižicama stoji zalepljen broj zdravstvenog kartona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.