Vesti iz zemlje

13.07.2023. 09:21

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

I kompanije u EU sa mukom nalaze IKT stručnjake

Foto: Pixabay

Više od polovine preduzeća u EU koja su u 2021. godini zaposlila ili pokušala da zaposle stručnjake za informaciono-komunikacione tehnologije su imala poteškoće da popune ta radna mesta. 

Eurostat navodi da je prošle (2022. godine) svako deseto (ili 9,5 odsto) preduzeća u EU prijavilo da je u 2021. godini angažovalo ili pokušavalo da angažuje stručnjake za informaciono-komunikacione tehnologije.

Od tih preduzeća (koja su zaposlila ili pokušala da zaposle IKT stručnjake) 62,8 odsto je imalo poteškoće da popune ta upražnjena radna mesta.

U Srbiji je, prema podacima Eurostata,  7,7 odsto firmi u 2021. godini zaposlilo ili pokušalo da zaposli IKT stručnjake.

Od tih preduzeća 53,9 odsto njih je reklo da je imalo poteškoće u popunjavanju tih radnih mesta. 

Podaci Eurostata pokazuju i da je 2021. godine, 11,2 odsto preduzeća u EU obezbedilo svojim stručnjacima za IKT stručnu obuku, a 19,7 odsto njih je obezbedilo IKT obuke za ostalo osoblje.

U Srbiji je 10,8 odsto preduzeća u 2021. godini obezbedilo profesionalno obuke za svoje IKT stručnjake, a 19,1 odsto firmi je obezbedilo treninge iz te oblasti za ostalo osoblje.

Informacione i komunikacione tehnologije (IKT) su brzo postale sastavni deo rada kompanija. Kompanijama su zbog novih složenih tehnologija i raširenog korišćenja interneta supotrebni kvalifikovani IKT stručnjaci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.