Vesti iz zemlje

16.08.2021. 16:07

Nova ekonomija, Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

I opremanje lokacije za fabriku vakcina bez javnog tendera

Direkcija za građevinsko zemljište i izradnju dodelia je posao na opremanju lokacije za izgradnju fabrike vakcina u Zemunu grupi ponuđača koju čine Ras Inženjering Niskogradnja, DC "Energocoop", Resa gradnja, Bidekor, Nenad Zafirović PR ...

Pixabay

Beogradska Direkcija za građevinsko zemljište i izradnju dodelia je posao opremanja lokacije za fabriku vakcina u Zemunu grupi ponuđača koju čine Ras Inženjering Niskogradnja, DC „Energocoop“, Resa gradnja, Biodekor i preduzetnička agencija „GEO SPES“.

Javna nabavka je sprovedena kao pregovarački postupak bez javnog poziva, jednoj od najnetransparentnijih tenderskih procedura, a kao razlog za to navodi se da su u pitanju „radovi koji su značajni za suzbijanje epidemije koronavirusa“. 

U pitanju su hitni radovi na izradnji komunalne infastrukture koju je neophodno realizovati u hitnom postupku, piše u odluci. 

U odluci se navodi da je poziv za pregovaranje upućen i na adrese firmi „Unogradnja“, „Strabag“, JKP Beograd put i „Ras inženjering“, za koje je Direkcija ocenila da takođe imaju kapacitete za realizaciju ovog posla.

Ponuda firmi kojima je na kraju dodeljen posao ocenjena je kao ekonomski najpovoljnija, a ukupna cena za izvođenje radova je 1,66 milijardi dinara sa PDV-om (1,39 milijardi bez PDV-a). Rok za izvođenje radova na opremanju lokacije je 120 dana. 

Ponuda koje su dale ove firme je bila jeftinija od prijave grupa javnih preduzeća (JKP „Beograd put“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Zelenilo-Beograd“, „Elektroizgradnja“), a koja je za posao ponudila cenu od 1,47 milijardi dinara (bez PDV-a).

Procenjena vrednost javne nabavke iznosila je 1,46 milijardi dinara, pa je ponuda javnih preduzeća ocenjena kao „neprihvatljiva“. 

Od firmi koje su dobile posao, veći deo njih angažovan je i na drugim značajnim gradskim projektima, pa su tako „Ras inženjering niskogradnja“, DC Energocoop i Resa gradnja, zajedno sa JKP „Beograd put“ dobile posao izgradnje pristupnih saobraćajnica oko nove autobuske stanice koja se gradi u novobeogradskom bloku 42.

Ras Inženjering niskogradnja i Resa gradnja su takođe u grupi ponuđača koja je dobila posao izgradnje novog parkirališta „Zemun“. 

Poslovni prihodi kompanije RAS Inženjering Niskogradnja u 2020. godini iznosili su 7,02 milijarde dinara, a u 2012. godini nešto preko 250 miliona dinara.

Poslovni prihodi ove kompanije uvećani su 26 puta u poslednih osam godina

Fabrika vakcina u Zemun polju, grade se i pristupne saobraćajnice

Izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije za fabriku vakcina poverena je Institutu za puteve Beograd, a kontrola tehničke dokumentacije Javnom komunalnom preduzeću „Beograd put“ i firmi „Šidprojekt“.

Fabrika u kojoj će se prvo pakovati „sinofarm“ vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova.

Planirana mesečna proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke“ srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu, navedeno je ranije iz Grada Beograda.

Vlada Srbija je u maju izdvojila oko 16 miliona evra za izgradnju ove fabrike, а izdvojena sredstva prosleđena su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako bi se izradila potrebna tehnička dokumentacija, izgradila saobraćajna i komunalna infrastruktura i rešili imovinsko-pravni odnosi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.