Vesti iz zemlje

26.08.2022. 09:51

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Iks-nož i PET skener plaćeni unapred, a isporuka kasni mesecima

Foto: Facebook - Institut za onkologiju Vojvodine

Ministarstvo zdravlja unapred je kompaniji Magna farmaciji platilo 10,5 miliona evra opremu za potrebe Instituta za onkologiju Vojvodine, ali ona nije dostavljena ovoj ustanovi u propisanim rokovima, pokazuje izveštaj Državne revizorske insitucije (DRI).

Od Magna farmacije kupljen je linearni akcelerator (iks-nož), PET skener i hibridni uređaj SPECT/CT.

Uređaji služe za precizno zračenje i ranu dijagnostiku tumora.

Ugovor o nabavci je dodeljen je u septembru prošle godine, a Ministarstvo je u toku 2021. godine i avansno uplatilo ceo iznos dobavljaču, 1,2 milijardi dinara (10,5 miliona evra), na osnovu predračuna.

Međutim, DRI u svom izveštaju navodi da medicinska oprema koja je nabavljena od strane Ministarstva zdravlja za potrebe opremanja Instituta za onkologiju Vovodine, u postupku revzije nije bila isporučena ovoj zdravstvenoj ustanovi, a u okviru roka koji su utvrđeni ugovorima o nabavci opreme.

Oprema nije bila isporučena Institutu za onkologiju Vojvodine do sprovođenja popisa imovine i sastavljanja finansijskih izveštaja za 2021. godinu, navodi se u izveštaju DRI.

Ministarstvo avansno plaćanje za ovu opremu nije ni na adekvatan način prikazalo u svom finanijskom izveštaju, upozorava DRI.

Koliko je miliona otišlo na vakcine, a koliko na kovid bolnice

U julu potpisan novi aneks ugovora

Javnu nabavku sproveli su zajedno Ministarstvo zdravlja i Institut za onkologiju Vojvodine, vidi se iz tenderske dokumentacije koja je objavljena na Portalu javnih navaku.

Institut je tehnički u celini sproveo tenderski postupak, ali u ime i za račun Ministarstva.

Prema podacima iz tenderske dokumentacije, rok za isporuku bio je najduže 120 kalendarskih dana (četiri meseca) od dana uplate avansa.

Isporuka podrazumeva isporuku, montažu, proveru kvaliteta i funkcionalnosti od strane sertifikovanog servisera, puštanje u rad, kao i obuku zaposlednih, objašnjeno je u specifikaciji javne nabavke.

Međutim, iz medijskih izveštaja može se zaključiti da još uvek nisi završeni svi koraci. U medijima su objavljene informacije da je iks-nož počeo sa radom krajem juna, a da je sredinom jula instaliran PET CT skener i da se očekuje da će aparat početi sa radom do kraja tog meseca.

Takođe, poslednji aneks ugovora, koji se odnosi na produžetak roka za isporuku, objavljen je na sajtu Portala javnih nabavki 21. jula 2022. godine.

Kao razlog za produženje roka navedeno je da došlo do kašnjenja od strane proizvođača opreme koja je predmet ugovora.

Nova ekonomija je pitanja poslala Ministarstvu zdravlja, Institutu za onkologiju Vojvodine, kao i kompaniji Magna farmacija. Do objavljivanja teksta nisu pristigli odgovori ni na jedan od ovih upita.

Kako je za Novu ekonomiju ranije objasnio predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, uvođenje nove opreme u rad je dugotrajan proces.

„Ako kupite novi aparat, morate dve godine pre toga početi da pripremate kadar koji će raditi na tom aparatu i šest meseci posle kupljenog aparata računati da se to osoblje edukuje. Dakle, da bi jedan aparat bio stavljen adekvatno u funkciju neophodno je da se tri-četiri godine priprema kadar za to, posebno ako je nova tehnologija“, rekao je Panić.

Na medicinsku opremu potrošene stotine miliona evra, revizija i dalje nema

Oprema stizala u toku ove godine, i dalje se čeka na potpunu primenu

U februaru ove godine, nekoliko medija, među kojima i Radio-televizija Vojvodine, objavili su da je Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj kamenici isporučen linearni akceletor.

U vesti se navodi da je pored Beograda, Novi Sad drugi centar u Srbiji koje „dobio aparat na kojem se primenjuje najsavremenija radioterapija malihnih bolesti, odnosno radio hirurgija“.

Pojašnjeno je da je u toku instalacija aparata, a da zatim sledi edukacija i obuka stručnog kadra, posle čega će uređaj biti u upotrebi za pacijente.

U martu je objavljeno da je otvorena „Kamenica 3 sa PET centrom“, tj. novi deo Instituta za onkologiju Vojvodine.

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je tada da je prvi put zdravstveni sistem Vojvodine dobio nasjavremeniji medicinski aparat – iks nož, koji će obezbediti najsavremenije uslove dijagnostike i lečenja pacijenata od onkoloških oboljenja, kako je preneo RTS.

Najavio je i da se u narednih desetak dana očekuje dolazak novog PET skenera.

Međutim, tek sredinom jula ove godine stigla je vest da je u Institutu za onkologiju u toku instalacija novog PET CT skenera i da se očekuje da će taj aparat početi da radi do kraja meseca.

Tada je navedeno da je iks-nož počeo sa radom krajem juna i da je do sredine jula obavljen dvadesetak zračenja, preneo je Danas.

Magni farmaciji unapred plaćano i za opremu za kovid bolnice

Podsetimo, kako je Nova ekonomija već pisala Magna farmacija je bila glavni dobavljač opreme za kovid bolnice u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu. I tada je oprema bila plaćana avansno u celosti.

Ova kompanija je opremala i novoizgrađeni deo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, a kako je pokazala analiza Nove ekonomije, oprema je plaćena višestruko više nego što je prvobtino planirano, a kupljena je i za još uvek neizgrađene delove.

Magna farmacija je i ovlašćeni zastupnik za BGI PCR testove za detekciju koronavirusa koji se koriste u laboratorijama „Vatreno oko“, o čemu je naš portal takođe pisao.

Kompanija je u odnosu na period pre pandemije šest puta uvećala svoje prihode, a našla se i na listi kompanija sa najvećim ostvarenim profitom u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.