Proizvođač Fijata u Kragujevcu vodeći izvoznik FOTO: Youtube

Ima li Srbija izvozne “superstarove”?

Proizvođač Fijata u Kragujevcu vodeći izvoznik FOTO: Youtube
U proteklih deset godina najveći izvoznici iz Srbije koji su ostvari izvoz iznad milijardu evra su proizvođač Fijata - FCA Srbija  i Železara Smederevo koja je u vlasništvu HBIS Grupe.

Osim ove dve kompanije, još njih pet je u periodu 2008-2017 zabeležilo izvoz veći od milijarde evra: Tigar Tyres, Naftna industrija Srbije (NIS), HIP Petrohemija, Hemofarm i Tetra Pak, pokazuje analiza objavljena u ediciji Biznis Info Grupe "100 najvećih, 100 najboljih 2008-2018.

 Ako bi se uzeli zbirni podaci RTB Bor i sve tri fabrike Gorenja, i ove dve fabrike bi ušle u ovu kategoriju najvećih izvoznika. 

Samo je FCA  uspela u posmatranom periodu da ostvari godišnji izvoz preko milijardu evra, ali je u 2017. on smanjen ispod tog nivoa. Drugi veliki izvoznik, kineski HBIS koji je  2016. kupio smederevsku Železaru, ima potencijal značajnog rasta izvoza, ali još nije dostigao izvoz iz 2008. godine.

Grupacija najvećih izvoznika prilično je nehomogena i kad je reč o ostvarenim poslovnim performansama. Najprofitabilniji su NIS (ali on je NETO uvoznik), zatim Tetra Pak, Tigar i Hemofarm, koji imaju rast izvoza i odlične ostale poslovne performanse.

Železara nije iskazala gubitak samo u 2008. kada je vlasnik bila američka kompanija US Steel i u 2017. kada je vlasnik postala kineska kompanija.

HIP Petrohemija konstantno beleži gubitke. Imajući u vidu trend rasta cene nafte i gasa, teško je očekivati da će problem ove kompanije biti rešen, ocenjuje se u analizi Biznis Info Grupe.

Produktivnost kompanija se može videti i kad se posmatrane kategorije podele sa brojem zaposlenih. U tom smislu, izrazito dobre pokazatelje ima Tetrapak, naročito kad je reč o ostvarenim poslovnim prihodima i dobiti.

Pozitivne tendencije u izvozu se primećuju u promeni strukture izvoza. Visok je trend rasta neto izvoza kod proizvođača autokomponenti od kojih su neki došli zbog posla sa Fijatom, a neki zbog izvoza svojim partnerima van Srbije. Primer su Yura Corporation i Leoni.

Obe kompanije imaju nisko učešće uvozne komponente, niske troškove radne snage  i nizak stepen zaštite, što ih uz siguran plasman, visoke subvencije države i relativno mala ulaganja, čini visokoprofitabilnima, uz izuzetno visoke prinose na ukupnu aktivu i ukupan kapital.

Slična logika važi i za ostale proizvođače autodelova, pa je logično što se među 100 najvećih izvoznika u 2017. pojavilo 20 izvoznika koji nisu bili prisutni 2008. već su se od tada sukcesivno pojavljivali.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara