Srbija

31.03.2023. 13:11

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Incident u smederevskoj železari, aktivisti podneli novu prijavu

Foto: Wikipedia/Lošmi/https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Lo%C5%A1mi

Srbija

31.03.2023. 13:11

U smederevskoj Železari juče je došlo do incidenta prilikom transporta šljake, koji je rezultovao visokim oblakom dima koji je uznemirio građane. Kineska kompanija HBIS, koja upravlja postorojenjem je saopštila da u tom incidentu niko nije povređen, da nije nastala materijalna šteta, a ekološki pokret Tvrđava je u međuvremenu podneo prijavu nadležnim organima.

„Istraga incidenta koji se dogodio u kompaniji  HBIS Group Serbia 30. marta oko 14 časova pokazala je da je došlo do erupcije tečne faze iz čaše za transport toske (šljake) sa Visoke peći broj 1, prilikom razlivanja sadržaja čaše u livna polja“, piše u saopštenju te kompanije koje su preneli loklani mediji u Smederevu.

Pokret Tvrđava: Preduzeće zagađuje Smederevo i bez vodne dozvole

Erupcija se dogodila na zatvorenom prostoru, koji je namenjen za razlivanje i granulaciju troske i koji je fizički udaljen od proizvodnih postrojenja i okolnih kuća.

Uzrok incidenta je kontakt troske, temperature iznad 1.100 stepeni Celzijusa i vlage nastale zbog vremenskih uslova.

„Tom prilikom došlo je do formiranja dimnog oblaka. Prilikom razlivnaja tečne faze poštovane su sve propisane bezbednosne procedure. Niko od zaposlenih koji su bili angažovani na ovoj aktivnosti nije povređen, niti je došlo do oštećenja proizvodne opreme“, dodaje se u saopštenju.

Zbog ovog incidenta podneta je prijava Ministarstvu zaštite životne sredine, od strane Nikole Kolje Krstića iz ekološkog Pokreta Tvrđava u Smederevu.

On je rekao i da je pokret podneo prijavu Ministarstvu zaštite životne sredine i republičkom ekološkom inspektoru Goranu Zbiljiću.

„(Iz) pogona fabrike se podigao veliki oblak crvene prašine i dima, koji se nadvio nad naseljem Sedmi reon u Radincu. Molimo vas da momentalno izađete na teren i da preduzmete sve što je u vašoj zakonskoj moći kako biste zaštitili zdravlje građana Smedereva i kako biste sankcionisali ispuštanje opasnih materija u vazduh od strane kompanije HBIS“, piše u prijavi.

Ovo nije prva prijava protiv Železare zbog navodnih ekoloških incidenata koju je podneo Pokret Tvrđava.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, rošle godine Pokret Tvrđava i meštani Radinca, Vranova i Ralje, podneli su javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS i petorice odgovornih lica u njoj.

Prijava je podneta zbog „osnova sumnje da su kompanija i njeni direktori izvršili krivično delo zagađenje životne sredine“, za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, kao i novčana kazna.

„Tvrđava“ i meštani podneli krivičnu prijavu protiv železare u Smederevu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.