Vesti iz zemlje

18.05.2022. 08:07

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Infektivna klinika dobija novu opremu i nameštaj, raspisan tender

bolnica Foto: Nova ekonomija

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je raspisala međunarodni tender za nabavku opreme i nameštaja za Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Ukupna vrednost nabavke je 708 hiljada evra bez obračunatosg PDV-a.

Planira se nabavka medicinskog nameštaja i opreme vrednosti 527.600 evra i nameštaja vrednog 180.000 evra bez uračunatih poreza.

Direktor klinike za infektivne bolesti imenovan za predsednika Etičkog odbora Srbije

Na listi opreme koja se nabavlja se nalazi sto aparata za terapaiju kiseonikom, jedan operativni sto, preko 20 bolničkih kolica, preko 70 bolničkih krevet i blizu 30 vrsta druge medicinskih aparata.

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 5. jul ove godine. Realizacija ugovora se očekuje u periodu od avgusta do novembra 2022. godine.

Medicinska oprema iz evropskog kredita

Nabavka se finansira iz kredita koji je Srbija uzela od Banke za razvoj Saveta Evrope. Ugovor o kreditu je zaključen za potrebe projekta „Unapređenje infrastrukture u oblasti zdravstvene zaštite“, piše u tekstu oglasa.

Okvirni sporazum o zajmu Srbije je potpisan u aprilu 2019. godine, a zakon o njegovom potvrđivanju je usvojen u maju.

Klinički centar: Opremu kupili i za neizgrađene delove, platili sedam puta više

Ukupna iznos kredita je 200 miliona evra, a projekti koji treba da budu finansirani iz ovog zajma treba da budu realizovani 2019-2022. godine.

Kancelarija za javna ulaganja je, u okviru ovog projekta, u novembru prošle godine raspisala tender vredan 330 hiljada evra za nabavku uređaja za biopsiju sa vakuum sistemima za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. 

Kako se 2021. trošio novac u zdravstvu?

U julu 2021. godine iz istih sredstava opreman je i Klinički centar Vojovodine, a Kancelarija je ovu nabavku procenila na ukupno 6,5 miliona evra. 

U toku prošle godine Kancelarija je iz kredita kupovala i opremu za Institut za kardiovaskulatne bolesti „Dedinje 2“ za preko 20 miliona evra. 

Infektivna klinika dobija i novu zgradu

Sredinom januara 2020. godine započeta je rekonstrukcija Klinike za infektivne bolesti koja se nalazi u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Zgrada je izgrađena 1926. godine i od tada nije obnavljana.

U rekonstrukciju Klinike je uloženo pet miliona evra, rekao je predsednik Vučić u februaru 2020. godine prilikom obilaska radova.

Koliku platu sada imaju lekari?

On je tom prilikom najavio da je u planu izgradnja još jednog objekta, za šta će biti izdvojeno još 15 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović razgovarali su u februaru 2021. godine o izradnju nove zgrade te klinike koja bi, kako su tada najavili, trebalo da se prostire na oko 20.000 kvadratnih metara, prenela je Nova.rs.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.