Inicijativa za masovnije testiranje u domovima za stare

Pixabay

Udruženje privatnih domova za stare predložiće Kriznom štabu,  ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i Zavodu za javno zdravlje Srbije da se obavi veći broj testiranja na koronavirus u ovim ustanovama, kako bi se otklonila svaka sumnja u zaraženost korisnika i zaposlenih, potvrđeno je za portal „Nova ekonomija“.

Do sada je koronavirus otkriven u dva privatna doma za smeštaj starih, oba u Beogradu.

Prvo u domu „Doživeti stotu“ u Zemunu gde je osim 11 stanara doma zaražena i vlasnica i jedan zaposleni. U drugom, domu „Stara pruga“ na Umci pozitivno na koronavirus bilo je 14 od 19 korisnika i jedan zaposleni.

Svi oni nalaze se na bolničkom lečenju i njihovo stanje je stabilno. Mere u domovima za stare pooštrene su još početkom marta, kada je resorno ministarstvo za rad i socijalna pitanja zabranilo posete domovima.

"Najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju koronavirus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja", naveo je tada ministar Zoran Đorđević.

Od tada se u domove ulazi isključivo uz dozvolu ministarstva i to su najčešće lekari koji imaju zaštitnu opremu. Sva ostala komunikacija sa ovim ustanovama obavlja se telefonom ili elektronskom poštom.

Prema podacima ministarstva u Srbiji radi 37 državnih i više od 260 privatnih domova. U prvima je smešteno više od devet hiljada korisnika, dok usluge privatnih domova za stare koristi preko 7500 korisnika. 

Srbija na začelju Evrope i regiona po testiranju na koronu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.