Vesti iz zemlje

27.03.2023. 15:41

Danas

Autor: Nova ekonomija

Instant plaćanje telefonom jeftinije od kartice

Foto: Pixabay

Plaćanje telefonom, ilustracija

Instant plaćanje mobilnim telefonom jeftinije je nego platnom karticom, kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS). Međutim, ono je i dalje uglavnom nepoznanica i za građane i za trgovce.

Kako piše u odgovoru NBS koji je dobio dnevni list Danas, u ovom trenutku 15 banaka je svojim korisnicima mobilnog bankarstva, fizičkim licima, omogućilo da plaćaju na prodajnim mestima, fizičkim ili internet, putem instant plaćanja.

To je više od 3,4 miliona korisnika. Pored toga pet banaka je i svojim klijentima pravnim licima omogućilo da plaćaju putem instant plaćanja.

Ovo su podaci Narodne banke Srbije koja je 2018. godine uspostavila sistem instant plaćanja (IPS) koji omogućava plaćanje samo mobilnim telefonom, preko aplikacije mobilnog bankarstva.

Osim što je jeftinije plaćanje mobilnim telefonom, još jedna prednost za trgovce je što im sredstva legnu na račun praktično odmah, dok kod plaćanja karticama novac leže sutradan ili ako se plaćanje obavlja preko vikenda, u ponedeljak.

Do danas ovaj sistem u velikoj meri nije zaživeo iako, kako kažu u NBS, ima nekoliko prednosti u odnosu na plaćanje platnim karticama.

Oni ističu da je do sada prihvatanje instant plaćanja omogućeno na preko 4.000 naplatnih mesta i da se nalazi u fazi širenja prihvatne mreže na fizičkim i internet prodajnim mestima.

„Širenje prihvatne mreže je proces koji zahteva vreme (kartični sistemi su prihvatnu mrežu pravili decenijama), a cilj je da svako prodajno mesto koje prihvata bezgotovinska plaćanja u Republici Srbiji prihvata i instant plaćanje“, kažu u NBS.

Dodaju da su sva prodajna mesta koja prihvataju instant plaćanja obeležena oznakom IPS.

Prihvatanje IPS plaćanja na fizičkim prodajnim mestima prvi su implementirali veliki trgovci, kao što su NIS benzinske stanice, Merkator, Idea i Roda supermarketi, tako što su IPS integrisali u svoje fiskalne kase i na njihovim prodajnim mestima kupci uz metod „IPS pokaži“ mogu izvršiti plaćanje mobilnim telefonom, navode u NBS.

Ovakav način implementacije se pokazao kao veoma jednostavan i pouzdan na strani trgovca, dok je korisničko iskustvo vrlo jednostavno, izvršenje transakcije veoma sigurno, tako da korisnici koji jednom plate instant plaćanjem nastavljaju da koriste taj platni instrument.

Kako se objašnjava, u ovom trenutku se radi na razvoju rešenja koja će i malim trgovcima omogućiti da na jednom mestu imaju fiskalnu kasu i instant plaćanje što će u velikoj meri olakšati implementaciju i omogućiti brže širenje prihvatne mreže za instant plaćanje“, navode u NBS.

Dok se mali trgovci žale na visoke provizije koje plaćaju bankama kada kupci plaćaju platnim karticama, u NBS ističu da su troškovi uvođenja i prihvatanja instant plaćanja daleko manji i zbog toga prijemčiviji malim radnjama.

Manji rizik plaćanjem mobilnom aplikacijom preko interneta

Kod instant plaćanja na internet prodajnim mestima ne koriste se osetljivi podaci kao što je to slučaj kod plaćanja karticama, napominje NBS, a takođe nema potrebe za dodatnom autentifikacijom korisnika, kažu u NBS dodajući da neki od velikih trgovaca prihvataju instant plaćanja na internetu, kao štso su Gigatron, WinWin, Tehnomanija, Laguna, Vulkan, Woby House, Lilly, Bazzar…

„Za prihvatanje instant plaćanja nisu neophodni POS terminali i skupa infrastruktura, iz tog razloga su troškovi uvođenja instant plaćanja, u zavisnosti od rešenja, minimalni“, navode u NBS.

Ako trgovac dobije na korišćenje aplikaciju od banke i instalira je na svom mobilnom telefonu, praktično nema troškove uvođenja instant plaćanja.

Jedan od tih primera su upravo trafike koje do sada nisu imale mogućnost bezgotovinskog plaćanja i koje su omogućile prihvatanje instant plaćanja na jednostavan način, odnosno putem mobilne aplikacije trgovca“, objašnjavaju u centralnoj banci.

Taksisti su takođe kategorija koja bi mogla da nađe interes u prihvatanju IPS plaćanja, a kao primer u NBS navode City taksi iz Niša.

„Posebno pogodna karakteristika instant plaćanja je mogućnost da se za prihvatanje koristi bilo koji uređaj sa internet konekcijom, tako da se i u ovom slučaju prihvatanje instant plaćanja vrši preko postojećih uređaja u vozilima“, kažu u NBS.

NBS: U Srbiji raste bezgotovinsko plaćanje

PREDNOST INSTANT PLAĆANJA (IPS) – NISKI TROŠKOVI

U NBS ističu da je rednost ovog sistema plaćanja niski troškovi.

Za prihvatanje transakcija iznosa do 600 dinara banka prihvatilac plaća naknadu IPS NBS sistemu u iznosu od jedan dinar, a za transakcije iznosa preko 600 naknadu od dva dinara.

Kako kažu u NBS, banka prihvatilac plaća i međubankarsku naknadu izdavaocu 0,2 odsto od iznosa transakcije, što je isti iznos međubankarske naknade kao kod debitnih platnih kartica:

„Kod realizacije domaćih transakcija platnim karticama najzastupljenijih inostranih kartičnih sistema, troškovi banaka prema tim kartičnim sistemima iznose preko osam, odnosno preko 12 dinara po transakciji i to su sredstva koja odlaze iz zemlje i na koje se na plaća pripadajući porez u Srbiji. Sve na kraju plate građani kroz cenu finansijskih usluga i cene proizvoda u trgovinama“.

Kad se ti troškovi uporede sa prethodno navedenim troškovima prema IPS NBS sistemu jasno se može zaključiti koliko su troškovi za transakcije instant plaćanja niži u odnosu na platne kartice, ukazuju u NBS.

To je uslov da i naknada koju banka prihvatilac naplaćuje trgovcima bude niska, a kako dodaju u NBS visina trgovačke naknade zavisi od poslovnog dogovora između banke i trgovca.

Inflacija opada u drugoj polovini godine, prema februarskoj projekciji NBS

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.