Vesti iz zemlje

04.03.2020. 17:06

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Investitori pisali premijerki Brnabić zbog zakona o ambalaži

Vodeće poslovne asocijacije u Srbiji uputile su nadležnim državnim institucijama dopis u kojem izražavaju nezadovoljstvo zbog načina na koji se priprema nacrt zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu i predviđenim izmenama tog zakona.U pismu...

cene prizvoda, sniženja Nova ekonomija

cene prizvoda, sniženja

Vodeće poslovne asocijacije u Srbiji uputile su nadležnim državnim institucijama dopis u kojem izražavaju nezadovoljstvo zbog načina na koji se priprema nacrt zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu i predviđenim izmenama tog zakona.

U pismu koje potpisuju izvršni direktori Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine “SEPEN”, Nacionalne asocijacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Američke privredne komore u Srbiji (AMCham), Udruženja pivara Srbije, Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC) i Privredne komore Srbije, navodi se da su ova udruženja kao članovi radne grupe radili na pripremi nacrta vodeći se opštim interesom da je očuvanje životne sredine fundamentalni prioritet i velikim iskustovom koje u međunarondom poslovanju imaju članice ovih udruženja.

Podsećamo, u toku je javna rasprava o zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu koji predviđa uspostavljanje depozitnog sistema za jednokratnu ambalažu. To znači da će potrošači plaćati kauciju na posebno označene proizvode, a da će prilikom vraćanja ambalaže u prodavnicu, dobiti iznos kaucije nazad.

Kako piše u pismu upućenom i kabinetu premijerke Ane Brnabić, kabinetu minsitra privrede, ministra finansija, ministra trgovine i Republičkom sekretarijatu za javne pollitike, u okviru radne grupe predstavnici udruženja investitora iznosili su sugestije za kvalitativno unapređenje sistema depozita kao što je izrada prethodne analize efekta, utvrđivanje prelaznog perioda od minimum tri godine, definisanje materijala koji idu u depozit, jasna definicija tela za upravljanje depozitnim sistemom, kao i utvrđivanje najznačajnijih karakteristika sistema Zakonom, a ne podzakonskim aktima.

Kako su ranije mediji preneli, izrada analize efekta bi podrazumevala izračunavanje fiksnog troška uspostavljanja depozitnog sistema tj. naknade koja treba da bude uračunata u cenu proizvoda i koju bi kupci trebalo da plate.

Međutim, kako ocenjuju poslovne asocijacije u pismu, predlagač zakona nije uvažio ove ključne predloge i time je doveo u pitanje predvidivost poslovanja na tržištu, transparentnost regulative i njenu sprovodivost što dovodi do upitnih rezultata uz potencijalno veliki trošak za privredu i potrošače.

Potpisnici ovog dopisa izražavaju bojazan da će zakon, ukoliko ostane u postojećoj formi nacrta, stvoriti konfuziju na polju upravljanja otpadom, i još jednom pozivaju nadležne da uvaže predloge koje su izneli na radnoj grupi.

Izvršni direktor SEPEN Miloš Katić, koji je takođe potpisao ovo pismo, je za RTS izjavio da bi dobit od ovoh sistema za građane i životnu sredinu bila višestruka ako se sistem postavi kako treba. 

„U predlogu zakona stoji aluminijum. Ne znamo da li se odnosi na aluminijumske konzerve za piće ili se odnosi na konzerve od ribe, pašteta. Isto tako ne znamo koja plastika će biti obuhvaćena ovim izmenama, da li je to PET ambalaža ili tvrda plastika“, kazao je Katić između ostalog za RTS.

Milioni iz kante

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.