Vesti iz zemlje

07.08.2013. 08:48

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Istekao povlašćeni status za trgovinu sa SAD

Privredna komora Srbije obavestila je privrednike da je istekao opšti sistem preferencijala (GSP) koji je Srbija imala u trgovini sa SAD.
Do reaktiviranja se, navedeno je, primenjuju uobičajene carinske stope.
Novi režim u izvozu u SAD stupio je na snagu 31. jula, a PKS će izvoznicima pružiti svu potrebnu asistenciju zbog isteka povlašćenog GSP statusa. 
Roba koja se do 31. jula u SAD izvozila bez ili uz minimalne carine, trenutno se izvozi uz plaćanje uobičajene carinske stope. Do prekida u GSP režimu dolazilo je i ranije, ali je on uvek u kratkom roku reaktiviran. 
Zbog toga Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS napominje da srpski privrednici, i pored isteka statusa GSP, ispoštuju dosadašnje procedure i dokumetaciju za izvoz po opštem sistemu preferencijala. 
Postoji mogućnost da Kongres SAD odobri retroaktivnu isplatu za sva potraživanja u razlikama carinskih stopa svojim uvoznicima koji uvoze robu iz zemalja na listi GSP preferencijala. 
Opšti sistem preferencijala – GSP je status koji Sjedinjene Američke države dodeljuju kao meru trgovinskih povlastica. Ima ga približno 140 zemalja sveta, a znači da se iz tih zemalja u SAD može izvoziti bez carine ili sa minimalnom carinom. 
U tom statusu, Srbiju je bez carine ili sa minimalnom carinom mogla da izvozi 4.600 proizvoda sa odobrene liste, koja se pretražuje po tarifnim oznakama robe. 
Roba sa liste mora da zadovolji i kriterijum porekla, što znači da je proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 odsto vrednosti i da je direktno isporučena iz Srbije. 
Odluku o isteku statusa, kao i o reaktiviranju, donose Senat i Kongres SAD, a odluku potpisuje predsednik SAD.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.