Vesti iz zemlje

06.08.2021. 16:08

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Istorijski muzej Srbije seli se u nekadašnju Železničku stanicu

Prema sinopsisu projekta planira se da u prizemlju biti izloženi delovi o Knezu Višeslavu, Knezu Mutimiru, Kontantinu Bodinu, Urošu I, Nemanjićima, Seobi naroda, Slovenskim bogovima, Seobi Srba, Osmanskom periodu, Predustaničkom peri...

Beoinfo

Istorijski muzej Srbije (IMS) preseliće se u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice, a sada traži ponuđače za izradu muzeološkog projekta za novi prostor. 

Istorijski muzej Srbije raspisao je tender za izradu muzeološkog projekta za novi prostor IMS-a, odnosno izradu projekta idejnog rešenja ekspozicionog dizajna stalne muzejske postavke Istorijskog muzeja Srbije u zgradi Glavne Železničke stanice u Beogradu. 

Procenjena vrednost javne nabavke je 9,9 miliona dinara. 

U dokumentaciji piše da je cilj realizacije projekta dobijanje funkcionalnog, optimalnog, estetski vrednog prostora koji će moći da odgovori svim sadašnjim i budućim potrebama ustanove, i omoguči realizaciju svih budućih projekata u njoj. 

Lokacija zgrade Glavne železničke stanice Beograd se nalazi na Savskom trgu i ukupne je površine oko 7.300 metara kvadratnih, a predviđena površina galerijsko-muzejskog prostora iznosi oko 3.000 kvadratnih metara, navodi naručilac projekta. 

Stefan Nemanja nije kulturno dobro, ali ima obezbeđenje skuplje nego muzej

Кrajnji izgled idejnog rešenja treba da se preda se u formi elaborata koji sadrži osnovne 3D prikaze predloženog i krajnjeg rešenja – izložbeni dizajn, detalji, materijali, boje, mobilijar, dizajn multimedijalne postavke.

Elaborat treba da sadrži i izradu izvođačkog projekta kroz tehničke crteže sa grafičkim prilozima, tehnički opis svih radova i materija, izgled arhitekture prostora, izgled plafona, zidova, podova i rasvete i novih pozicija, prekidača i utikača.. 

Integralni deo projektnog zadatka je i da definiše namene raspoloživog prostora u skladu sa potrebama Muzeja.

Rok za podnošenje ponuda je 17. avgust 2021. godine do 14 časova, a kriterijum za dodelu ugovora je cena. 

Ko odlučuje o selidbi Nikole Tesle u železničku stanicu

Najavljujući završetak rekonstrukcije Savskog trga za septembar, gradske vlasti Beograda najavljivale su u leto 2020. da će se u zgradu Glavne železničke stanice preseliti Muzej Nikole Tesle. 

Tako je, glavni gradski urbanista Marko Stojčić u junu prošle godine kazao je da je Vlada Srbije odlučila da Muzej Nikole Tesle bude preseljen u zgradu stare Železničke stanice.

„Zbog sve ove situacije nismo uspeli to da razjasnimo, ali ponašamo se kao da će to biti tako. Siguran sam da će to biti jedna sjajna postavka“, ističe Stojčić.

Uprkos najavama, zaključkom Vlade u novembru 2020. odlučeno je da se u nekadašnju zgradu Železničke stanice ipak preseli Istorijski Muzej Srbije. 

Muzej Nikole Tesle svoje mesto naći će na Dorćolu. Ministarstvo kulture u decembru 2020. godine saopštilo je se da će Muzej Nikole Tesle biti preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“. 

Šta će sve Istorijski muzej Srbije predstaviti u novom objektu?

Prema sinopsisu projekta planira se da u prizemlju, između ostalog,  budu izloženi delovi o Knezu Višeslavu, Knezu Mutimiru, Kontantinu Bodinu, Urošu I, Nemanjićima, Seobi naroda, Slovenskim bogovima, Seobi Srba, Osmanskom periodu, Predustaničkom periodu..

Na prvom spratu je planirana PR služba Muzeja, ali i prostor gde će biti prikazani predmeti iz života Žena vladarki, odnosno njihov nakit, haljine, originalni predmeti, pisma, umetnička dela, pozivi za prijeme. Prvi sprat je planiran i za Komadni nameštaj koji je bio u upotrebi kod Srba i dinastija (turske sobe, bidermajer, art-nuvo, art-deko, secesija).

Zgrada glavne Železničke stanice u Beogradu zatvorena je u julu 2018. posle 134 godine. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.