Srbija

21.10.2022. 12:51

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

IT konferencija RIPE 85 okupiće 500 stručnjaka iz sveta

Foto: Pixabay

Srbija

21.10.2022. 12:51

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i SOX (Serbian Open Exchange) organizuju IT konferenciju RIPE 85, koja će biti održana od 24. do 28. oktobra u Beogradu i koja će okupiti gotovo 500 stručnjaka iz celog sveta.

Beograd će posetiti predstavnici pružalaca usluga interneta, mrežnih operatora, stručnjaci za sajber bezbednost, ali i predstavnici organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politika.

Na toj konferenciji biće razmotrene politike i procedure koje RIPE NCC razvija za dodelu internet brojeva, diskutovaće se o najnovijim tehničkim pitanjima, a samo neke od tema o kojima će se razgovarati u Beogradu su DNS, rutiranje, politika adresa, IoT, sprečavanje zloupotreba na internetu, navodi se u saopštenju.

RIPE NCC je Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije. Članovi organizacije su i lokalni registri kojima RIPE NCC dodeljuje IP adrese i AS brojeve, bez kojih internet ne bi mogao da funkcioniše.

KAKO HUAWEI VIDI BUDUĆNOST UZ 5G I SAJBER BEZBEDNOST

Uz RIPE 85 biće održano još jedno važno okupljanje za stručnjake iz evropskih registara nacionalnih domena i DNS eksperte iz celog sveta. Naime, 22. i 23. oktobra, kako je saopšteno, članovi CENTR radne grupe za tehnička pitanja i članovi organizacije DNS-OARC okupiće se na zajedničkom sastanku.

CENTR je udruženje registara nacionalnih internet domena najvišeg nivoa iz Evrope, ali i nekoliko vanevropskih zemalja (Kanada, Novi Zeland, Japan, Australija…) sa sedištem u Briselu čija je uloga posredovanje u razmeni iskustava i saradnji nacionalnih registara. RNIDS je punopravni član organizacije od 2008. godine.

DNS-OARC (Centar za DNS operacije, analize i istraživanja) čiji je RNIDS član od 2018, je organizacija koja okuplja ključne internet operatere, izvršioce i istraživače kako bi koordinisali odgovore na napade i druge probleme, delili informacije o funkcionisanju i performansama DNS-a (sistema naziva domena), navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.