Srbija

26.06.2024. 10:40

Balkan green energy news

Autor: Nova ekonomija

Italijanski zeleni zajam EPS-u uslovljen povećanjem OIE na preko 45 odsto

Obnovljivi izvori energije Izvor: Nova ekonomija

Obnovljivi izvori energije, vetrenjača

Srbija

26.06.2024. 10:40

Ugovorom o italijanskom zajmu od 100 miliona evra za državnu elektroprivredu, Srbija se obavezala na povećanje udela obnovljivih izvora energije (OIE) u svom energetskom miksu na preko 45 odsto do kraja 2030. godine. Zeleni zajam italijanske razvojne banke Cassa Depositi e Prestiti namenjen je dekarbonizaciji Elektroprivrede Srbije (EPS) i povećanju proizvodnje struje iz OIE.

Prema ugovoru, Srbija treba da do 30. septembra ove godine usvoji Nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) po kom će povećati udeo „zelene“ energije do 31. decembra 2030. godine, piše u predlogu zakona kojim Srbija garantuje kredit, navodi portal Balkan Green Energy News.

Srbija takođe treba da objavi nameru da prestane sa upotrebom uglja najkasnije 2050. godine

Država Srbija, kao garant kredita, takođe će biti u obavezi da radi na postavljanju vremenskih okvira za gašenje termoelektrana. To mora biti iskazano u novim ili ažuriranim verzijama nacionalnih strateških dokumenata.

Obaveze iz sporazuma takođe uključuju objavljivanje trogodišnjeg plana aukcija za obnovljivu energiju i usvajanje regulatornog okvira za aukcije u skladu sa Paketom za čistu energiju Evropske komisije i najboljom evropskom praksom.

Ugovorom se od Srbije traži i da unapredi energetsku efikasnost.

Ugovorom je predviđena i podrška države dekarbonizaciji srpske privrede kroz unapređenje energetske efikasnosti, promovisanje racionalnog korišćenja izvora energije i razvoj sistema podrške investicijama u energetsku efikasnost u većem obimu sa posebnim naglaskom na energetsku obnovu zgrada.

Srbija već ispunila neke od uslova iz ugovora

Sporazum takođe zahteva da se održi prva aukcija za obnovljive izvore energije u Srbiji za najmanje 400 megavata kapaciteta vetra, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (ERBD) kao savetnikom vlade u pripremi aukcija.

Međutim, kako piše Balkan Green Energy News, Srbija je već održala takvo nadmetanje prošlog leta.

Od Srbije se takođe traži da podrži sve zakonske i regulatorne promene potrebne da bi se omogućio razvoj unutardnevnog tržišta električne energije i spajanje tržišta električne energije kako bi se povećala likvidnost i konkurentnost tržišta.

I to je Srbija već uradila, budući da je platforma za unutardnevnu trgovinu na berzi SEEPEX takođe pokrenuta prošle godine.

Srbija se zadužuje za još 226 miliona evra za pravac Ruma-Šabac-Loznica

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.