Srbija

25.06.2024. 15:21

Autor: Katarina Pantelić

Srbija se zadužuje za još 226 miliona evra za pravac Ruma-Šabac-Loznica

Radovi na izgradnju puta u Srbiji Foto: Nova ekonomija

Srbija

25.06.2024. 15:21

Srbija je najavila novo zaduživanje za izgradnju saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, putem dva odvojena kredita – 15 milijardi dinara (oko 127,2 miliona evra) uzeće od Banke Inteza i 11,7 milijardi dinara (oko 99,15 miliona evra) od Unikredit banke. Ovo je treći kredit koji Srbija uzima za istu namenu i u istom iznosu od Inteze, a prethodne dva zaduženja beležena su 2023. i 2021. godine. Izgradanja ove deonice je poskupela za skoro 90 miliona evra od poslednjih procena nadležnih, objavljenih prošle godine. 

Ugovori kojima je predviđen kredit potpisani su 13. i 14. juna ove godine, a da bi stupili na snagu potrebno je da Skupština usvoji predlog ova dva zakona o zaduženju.

Zajam kod Inteze od 15 milijardi dinara će se otplaćivati u šestomesečnim ratama u narednih deset godina, a kamatna stopa će biti tromesečni BELIBOR plus fiksna marža od 3,05 odsto godišnje.

Naknada za odobravanje kredita je 0,3 odsto na ukupan iznos zajma, a naknada za nepovučena sredstva trebalo bi da iznosi takođe 0,3 odsto dva puta godišnje na neiskorišćeni deo kredita.

Srbija se za projekat izgradnje saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica zadužuje i kod Unikredit banke, u iznosu od 11,7 milijardi dinara.

Otplata i ovog kredita će ići u šestomesečnim ratama, a rok otplate je devet godina.

Naknada za obradu zahteva i realizaciju kredita kod Unikreditabiće 0,3 odsto na ukupan iznos zajma, a naknada za nepovučena sredstva iznosi 0,35 odsto na godišnjem nivou.

Kada je u pitanju kamatna stopa, to će biti BELIBOR plus fiksna marža od 2,9 odsto godišnje.

Ugovorom je predviđena i mogućnost prevremene otplate zajma, ukoliko se proceni da je to povoljnije sa stanovišta upravljanja javnim dugom, uz plaćanje svih dospelih obaveza po osnovu kamate i drugih troškova banke.

Naknada za prevremenu otplatu iznosi 1,5 odsto od iznosa Kredita koji se prevremeno otplaćuje.

U predlogu zakona o zajmu navodi se da je izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica jedan od prioritetnih projekata Srbije u drumskom transportu, s obzirom da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom upravnom okrugu.

„Uzimajući u obzir uspešnu dosadašnju saradnju sa kompanijom AzVirt, Vlada je 9. avgusta 2018. godine usvojila Odluku o obrazovanju Radne grupe za realizaciju Projekta Ruma-Šabac-Loznica sa zadatkom saradnje sa kompanijom AzVirt, a posebno radi definisanja prihvatljivog oblika finansiranja izgradnje ove saobraćajnice“, navodi se u predlogu.

Nakon toga, tokom 2019. godine, Radna grupa je vodila pregovore sa kompanijom AzVirt, pa je tako potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na Projektu Ruma-Šabac-Loznica u novembru te godine, između Vlade Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, privrednog društva Koridori Srbije d.o.o. i kompanije AzVirt.

Tako je ugovoreno da cena projekta bude do 467,5 miliona evra, uključujući i završetak projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova.

Aneksom ugovora od 10. novembra 2023. godine, vrednost projekta povećana je za preko 87 miliona evra, na trenutnih 554,7 miliona evra.

Radovi obuhvataju tri deonice. Prva se odnosi na izgradnju auto-puta Ruma-Šabac od auto-puta E-70 (petlja „Ruma”) do mosta preko Save u Šapcu, dužine 21,14 kilometara. Predviđeno vreme izgradnje ove deonice je tri godine.

Druga deonica obuhvata izgradnju mosta preko Save u Šapcu dužine 1,3 kilometara uključujući i navozne rampe, a vreme trajanja izgradnje mosta je predviđeno na tri godine.

Poslednja deonica obuhvata izgradnju brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, dužine 54,58 kilometara, a vreme trajanja izgradnje ove deonice je četiri godine.

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu odobreno je zaduživanje za Projekat izgradnje saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica u iznosu do 30 milijardi dinara.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, u junu prošle godine je država uzela još jedan kredit za istu namenu od banke Inteza, takođe vredan 15 milijardi dinara.

Kamata za ovaj kredit je u visini tromesečnog BELIBOR-a plus fiksna marža od 3,3 odsto godišnje, a rok otplateje isti kao i za ovogodišnji kredit – deset godina.

Pre toga, 2021. godine, država je učinila isto – kredit od 14,9 milijardi dinara uzela je takođe od banke Inteza.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić najavljivao je da će auto-put Ruma-Šabac biti završen do kraja 2022. godine. To se nije dogodilo, kako je pisao Istinomer.

Umesto toga, bivši ministar saobraćaja Tomislav Momirović u septembru prošle godine najavio da je cilj da se auto-put Ruma-Šabac završi do septembra 2023. godine, dok je nekoliko meseci ranije dao rok da se brza saobraćajnica Šabac-Loznica završi do septembra 2024. godine.

Vesić: Putarina će se od sledeće godine naplaćivati i na brzim saobraćajnicama

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.