Vesti iz zemlje

29.03.2023. 12:16

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

SEEPEX od juna pokreće unutar-dnevno tržište struje u Srbiji

Foto: Pxhere

Radnici na banderi

Kompanija SEEPEX, članica Adex grupe i Operator organizovanog tržišta električne energije u Srbiji, u junu će pokrenuti takozvano „organizovano kontinuirano unutar-dnevnog tržišta struje“ u našoj zemlji.

Kako je saopštila Privredna komore Srbije (PKS), berza struje SEEPEX će tako dodati novu uslugu već postojećem takozvanom „dan-unapred“ tržištu, saopšteno je na stručnom skupu u PKS.

Savetnik ministarske za energetiku i rudarstvo Rade Mrdak ocenio je da je formiranje unutar-dnevnog segmenta organizovanog tržišta struje „logičan i očekivan iskorak u razvoju tržišta struje u Srbiji“.

Mrdak je dodao da je ministarstvo započelo pripreme za izmenu Zakona o energetici kojima će se u domaće zakonodavstvo preneti devet uredbi i direktiva u oblast električne energije do kraja ove godine.

Prema njegovim rečima, na taj način će se stvoriti uslovi za ulazak u finale reformi tržišta električne energije, odnosno, spajanje našeg tržišta sa jedinstvenim evropskim tržištem struje, kao i potpuna harmonizacija sa Evropskom unijom u toj oblasti.

Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS, istakao je da je u pitanju važan korak za otvaranje tržišta električne energije i nastavak usaglašavanja domaćih i EU standarda u toj oblasti, posebno u vreme globalnih neizvesnosti.

Energija je u velikoj meri postala ozbiljan parametar u proceni poslovnih aktivnosti firme. Neizvesnost koju nosi energija sa cenom i raspoloživošću je u velikoj meri uticala i na cene električne energije koja je postala i berzanska roba, što sa sobom nosi dozu neizvesnosti i mogućih turbulencija.

Kako je najavljeno na skupu u PKS, plan je da se domaće unutar-dnevno tržište električne energije što pre priključi jedinstvenom Evropskom prekograničnom unutar-dnevnom tržištu električne energije (Single Intraday Coupling – SIDC).

„Ovo je samo poslednji segment u uspostavljanju kompletnog tržišnog okvira u celom mozaiku tržišta električne energije u Srbiji. Budućnost je već ovde“, poručio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a.

On je dodao kako je uveren da će zelena tranzicija u Srbiji biti sprovedena na održiv i efikasan način.

SEEPEX je nedavno sa slovenačkom berzom električne energije BSP SouthPool osnovao prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.