Vesti iz zemlje

24.10.2016. 11:30

Autor: Nova Ekonomija

Janković: Dualno obrazovanje u Srbiji otvara mnoga pitanja

Predsednica Unije sundikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković ocenila je danas da uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja, pre svega da li će biti više tehnoloških viškova u prosveti i da li su potrebne promene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje bi pravno uredile odnose izmedju škola, poslodavaca, učenika, roditelja i zaposlenih.

„Sistem srednjih stručnih škola posle kojih đake čeka posao, našem obrazovanju nije nepoznat. Nakon Drugog svetskog rata imali smo škole učenika u privredi, koje su uglavnom podizane blizu velikih fabrika. Nadam se da se ovim ne vraćamo na taj model, jer fabrika je sada neuporedivo manje“, rekla je Jasna Janković za Gradskibiro (Gradskibiro.rs).

Ona je rekla da se o tome kako će izgledati sistem dualnog obrazovanja ne zna mnogo, osim da će se ugledati na inostrane, i to na one u zemljama s velikim industrijama.

Jasna Janković je kazala da na primer u Sloveniji deca uče teorijske predmete tri dana, a dva dana su na praksi, van škole.

„Ako se nešto slično desi nama, onda smo u velikom problemu, jer i ovako imamo viškove zaposlenih (u prosveti)“, navela je ona.

Prema njenim rečima, potrebna je promena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

„Koji profili će imati dualno obrazovanje? Kako ćemo za kratko vreme, jer se očekuje da će se dualno obrazovanje uvesti već od naredne školske godine, uspeti da pravno, a i formalno ispunimo sve uslove za neometani rad škola? Hoćemo li dobiti armiju tehnoloških viškova ili ćemo konačno misliti i na zaposlene, kroz prekvalifikaciju ili otpremnine? Mnogo je pitanja, čije odgovore čekamo“, navela je Jasna Janković.

Ona je najavila da će USPRS u novembru organizovati okrugli sto i pozvati predstavnike Nacionalnog prosvetnog saveta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, privrednike, direktore i nastavnike u čijim školama se već deca dualno obrazuju, kako bi se dobilo više informacija o ovom pitanju.

„Svi mi koji radimo za obrazovanje, svesni smo da se nešto mora menjati i preduzeti. Tu smo da razgovaramo i nađemo najbolje rešenje“, navela je Jasna Janković.

Na pitanje da li će dualno obrazovanje doprineti da mladi lakše nadju posao i da zaposlenost bude niža, Jasna Janković je rekla da su „srpske škole obolele od uzaludnosti obrazovanja, jer posle završetka školovanja imate samo tražioce posla“.

„Međutim, ne bi valjalo da zaposlenost učenika bude neznatno veća, a nezaposlenost nastavnika ogromna“, istakla je Jasna Janković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.