Vesti iz zemlje

06.10.2022. 12:00

Autor: Nova Ekonomija

Japanske investicije u Srbiji 200 miliona evra

Japan Foto: Pixabay

Japanske investicije u Srbiji dostigle su ukupno 200 miliona evra od čega je više od polovine u prošle dve godine, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Japana raste uprkos geografskoj udaljenosti i logističkim izazovima, a dostigla je 400 miliona evra, istaknuto je na otvaranju poslovnog foruma Srbija – Japan koji je u Privrednoj komori Srbije (PKS) okupio predstavnike više od 70 kompanija.

Japan je stabilan investicioni i ekonomski partner Srbiji, a velike mogućnosti za saradnju postoje u sektoru prehrambene industrije, novih tehnologija, prozvodnje električnih vozila i razvoja IT usluga“, rekao je Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Dodao je da kompanije iz Srbije treba da iskoriste mogućnost i da se povežu sa japanskim partnerima liderima u ekonomskom i industrijskom razvoju.

Japan je, takođe, jedan od najvećih donatora u Srbiji, a dve zemlje ove godine obeležavaju 140 godina prijateljstva, ističe Vesović.

„Mnoge japanske kompanije zainteresovane su za razvoj poslovanja u Srbiji i nadam se da će ovaj forum biti prilika da se na pravi način predstave mogućnosti saradnje dveju zemalja, kompanije povežu i sarađuju u budućnosti“, rekao je ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

Vlada Japana, kako je rekao, nizom inicijativa podržava razvoj ekonomskih odnosa, ali i regionalnu saradnju sa svim kompanijama Zapadnog Balkana.

„U 2022. godini, japanske investicije su bile među najbrojnijim u Srbiji. Investicije rastu svake godine, a samo u 2021. japanske investicije su značajno porasle – na više od 108 miliona evra. Od 2010. do marta ove godine, strane direktne investicije iz Japana dostižu 200 miliona evra“, rekao je Radoš Gazdić, direktor Razvojne agencije Srbije.

Japanske kompanije, kako je dodao, koje su otvorile svoje proizvodne pogone i proširile poslovanje u Srbiji poput Japan Tobacco International, Yazaki, Toyo Tires, NIDEC Corporation, Mitsubishi i druge, ne donose samo investicije već znanje i visoke tehnologije.

Nikola Janković, direktor sektora za međunarodnu saradnju RAS-a predstavio je investicione potencijale Srbije, prednosti poslovanja i mogućnosti ulaganja u srpsku privredu.

„Vidimo našu zemlju kao jednu vrstu kapije između istoka i zapada, i uvek smo bili na toj granici između velikih imperija. To je dovelo do mešanja raznih kultura i uticaja i sada imamo ljude koji poznaju razne kulture i jezike, i koji vole da rade“, rekao je Janković.

Goran Pekez, iz Japanske poslovne alijanse u Srbiji i Saveta stranih investitora je istakao nekoliko načina na koje japanske kompanije mogu da uđu u Srbiju, a posebno otvaranje postrojenja za proizvodnju, zatim otvaranje trenažnih centara kao i ulaganja i poslovanje u IT sektoru.

„Posebno želim da istaknem da japanske kompanije nas vide kao kvalitetno tržište kada je u pitanju kvalifikovana radna snaga, i tu smo konkuretntni. U toj sferi postoje i brojni izazovi ali mislim da ćemo ih uspešno prevazići u budućonsti“, rekao je Pekez.

Poslovanje kompanije Yazaki koja već pet godina posluje u Srbiji predstavio je menadžer kompanije Darko Ćirić i rekao da su ovu zemlju odabrali iz više razloga, a prvenstveno – povoljnog logističkog položaja.

„Šabac, mesto gde se naša industrija kablova nalazi je na sat vremena od Novog Sada i Beograda, blizu autoputeva, kao i u blizini Češke, Rumunije koji su u tom trenutku bili glavni dobavljači. Takođe, ovde zaista postoji kvalifikovana radna snaga, Srbi imaju taj dokazani „inat“ u sportu odnosno stav da će sve uraditi uprkos tome koliko je teško, što ih čini dobrim radnicima“, rekao je Ćirić.

Generalni direktor Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (JETRO) u Beču, Tacuo Kamino, rekao je da je saradnja sa PKS sa ambasadom Japana u Srbiji izuzetna i da podržava čak 14 japanskih kompanija u Srbiji.

Privrednu delegaciju Japana čini 15 kompanija iz sektora aviotransporta, trgovine, usluga, informacionih tehnologija, metalske, elektroindustrije i energetike.

Poseta ove japanske privredne delegacije organizovana je u saradnji sa ambasadom Japana u Beogradu, Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu JETRO i Razvojnom agencijom Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.