Javne nabavke 'Beogradskih elektrana' iznose 22,3 milijardi dinara

Planirane javne nabavke Beogradskih elektrana u 2016. godini iznose 22,3 milijardi dinara i na istom su nivu kao prošle godine, izjavio je direktor ovog javnog preduzeća Goran Aleksić.

Aleksić je, u Privrednoj komori Beograda, ukazao da su trenutno cene energenata veoma povoljne, ali to ne znači da će takve ostati do kraja godine.

"Znamo da će doći do pada cene gasa u drugom kvartalu, ali ne možemo da procenimo četvrti kvartal, koji je nama najvažniji, jer tada počinje nova grejna sezona", upozorio je Aleksić.

Na prezentaciji plana javnih nabavki za ovu godinu, on je podsetio da Beogradske elektrane svake godine, u ovo vreme, u Privrednoj komori Beograda predstavljaju poslovne planove nabavki neophodnih dobara i usluga i ocenio da je to primer dobre prakse i za druga javna preduzeća. 

"Na taj način omogućavamo domaćim privrednicima da se maksimalno dobro, pravovremeno i kvalitetno pripreme i informišu o onome što se planira i šta se dešava", rekao je Aleksić, navadeno je u saopštenju Komore.

On je dodao da su ovi podaci dostupni javnosti već nekoliko meseci, onako kako Zakon o javnim nabavkama nalaže i da se nalaze na portalima javnih nabavki Republike i Grada i na sajtu Beogradskih elektrana. 

Aleksić je naveo da su od ukupne planirane vrednosti javnih nabavki, 17,6 milijardi dinara sredstva namenjena za energente i da je to poseban deo, koji se sprovodi po određenoj  proceduri u skladu sa zakonom. 

Prema njegovim rečima, najveći deo ove sume odnosi na nabavku gasa, jer Beogradske elektarne 92 odsto rade na gas, a ostalo na mazut, ugalj i ekološka goriva, odnosno brikete pelata. 

Drugi deo planiranih sredstava za javne nabavke u iznosu od 4,7 milijardi dinara namenjen je revitalizaciji preduzeća i onome što bi trebalo da obezbedi remont u vremenu pred sledeću grejnu sezonu, najavio je Aleksić. 

Direktor Beogradskih elektrana je rekao da se očekuje da će ova grejna sezona, koju je ocenio kao veoma uspešnu, biti završena 15. aprila, u roku i u skladu sa povoljnim vremenskim prognozama. 

"Nemamo problema sa likvidnošću, izmirili smo sve obaveze za energente i nastavljamo normalno tekuće poslovanje, a na našim dobavljačima je da svoje obaveze sprovode onako kako je predviđeno", rekao je Aleksić. 

On je naveo da se naplata daljinskog grejanja kreće oko 92 odsto, a da je u tekućem mesecu bila izuzetno dobra i dodao "da su građani dobre platiše", da se sistem polako dovodi u red i iz godine u godinu napreduje i da Grad Beograd vodi  socijalnu politiku i u delu koji se odnosi na grejanje veoma uspešno.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara