Vesti iz zemlje

06.04.2021. 15:56

Saopštenje RZS

Autor: Nova Ekonomija

Jedan lekar u Srbiji zadužen za 350 ljudi

Prosečan očekivani životni vek muškaraca u Srbiji iznosi 73,1 godinu dok taj prosek za žene u našoj zemlji iznosi 78,3 godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS) povodom 7. aprila, Svetskog dana zdrav...

Foto: Pixabay

Prosečan očekivani životni vek muškaraca u Srbiji iznosi 73,1 godinu dok taj prosek za žene u našoj zemlji iznosi 78,3 godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS) povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja. Prema statističkim podacima u Srbiji na jednog lekara dolazi 350 ljudi.

U poređenju sa podacima na nivou Evropske unije, ljudi u Srbiji u proseku žive kraće za oko pet godina, jer je na nivou EU očekivani životni vek muškaraca 78,5 godina dok je kod žena on 84 godine.

Navodi se da je stopa mortaliteta na hiljadu stanovnika u Srbiji 14,6%, dok je u EU ona nešto manja i iznosi 10,4%.

RZS navodi i podatke koji se odnose na zdravstvenu zaštitu Srbiji i navodi da u našoj zemlji trenutno radi 19.884 lekara, 1.596 zubnih lekara, kao i 1.528 farmaceuta.

Posmatrano prema ukupnom broju stanovnika, na jednog lekara u Srbiji dolazi 350 ljudi, dok na jednu bolničku postelju dolazi 170 ljudi.

Srbija se i dalje suočava sa odlivom zdravstvenih radnika, koji odlaze da rade u druge zemlje, zbog boljih uslova.

RADNICI NAJSKUPLJE PLATILI CENU PANDEMIJE

Srbija prema podacima RZS a raspolaže sa 40.812 bolničkih postelja.

U Srbiji su nedavno izgrađene i dve takozvane „kovid“ bolnice, u Batajnici i Kruševcu, koje su namenjene za lečenje pacijenta obolelih od korona virusa.

Tokom pandemije, mnoge zdravstvene ustanove nalaze se u sistemu lečenja tih pacijenta iako su specijalizovane za druge oblasti poput, na primer, ortopedije, a razlog za to je opterećenost zdravstenvenog sistema novim pacijentima obolelim od korona virusa.

Trenutno se sprovodi vakcinacija stanovništva protiv zarazne bolesti Covid-19, a prijava za vakcinu moguća je putem porala Euprave pomoću sledećeg LINKA.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.