Vesti iz zemlje

16.09.2022. 12:20

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

JGSP „Novi Sad“ kupuje još uređaja za brojanje putnika

Foto: Pixabay

JGSP „Novi Sad“  planira da za još 23 autobusa kupi uređaje za brojanje putnika, vidi se iz objavljenje javne nabavke. 

Ovo preduzeće je prethodno kupilo 74 uređaja (za brojanje putnika) od firme „Novatronic“ koji bi trebalo da su postavljeni u 21 autobusu u Novom Sadu.

Novom nabavkom je predviđena kupovina 71 uređaja (za 23 autobusa), s obzirom da se na jedna vrata autobusa montira po jedan uređaj. 

Procenjena vrednost tendra je devet miliona dinara, stoji u planu nabavki.

Uređaj treba da radi na temperaturama od -25 do + 70 stepeni celzijusa i u uslovima relatvine vlažnosti do 95 odsto, stoji u tehničkoj specifikaciji.

Novosadsko preduzeće je u tenderskoj dokumentacjii opisalo tehničke karakteristike koje uređaj treba da ima, između ostalog, je neophodno da tražena oprema uz pomoć 3D senzora u rezoluciji od najmanje 500 piksela precizno beleži broj putnika u razlčitim uslovima osvetljenja i vibracija.

Uređaj treba da precizno beleži broj putnika (najmanje 95 odsto pouzdanosti). 

 

Pored samog uređaja deo ove nabavke je i odgovarajuća web aplikacija uz pomoć koje bi se formirala potrebna baza, kao i svi pripadajući izveštaji o protocima putnika u vozilima javnog prevoza.

Sistem za brojanje putnika mora da razlikuje kretanja ulaska/izlaska putnika na istim vratima i da registruje na kom se stajalištu dešava posmatrana izmena, odnosno na kojoj geografskoj lokaciji se desio ulazak i izlazak putnika.

Cilj uvođenja sistema brojanja putnika je optimizacija reda vožnje, a time i značajne uštede u realizaciji, koje se mogu ostvariti pravilnim predviđanjem tokova putnika.

Uređaji koji su predmet nabavke treba da se instaliraju u 21 solo autobus (koji imaju po troja vrata), i u dva zlgobna autobusa (s apo četvora vrata). Deo nabavke su i 23 sim kartice.

Rok za podnošenje ponuda je 26. septembar.

Ponuđač je dužan da potvrdi da je ponuđena oprema instalirana u više od 500 vozila koja saobraćaju u javnom prevozu.

Poršle godine kupljeno 74 uređaja

Novosadsko preduzeće je u novembru 2021. godine kupilo 74 uređaja za brojanje putnika u autobusima, vidi se tehničke specifikacije tadašnje nabavke. 

Ugovor vredan skoro devet miliona tada je dodeljen firmi „Novatronic“ iz Novog Sada, koja je bila jedini ponuđač.

Uređaji su bili predviđeni za 10 solo i 11 zlgobnih autobusa.

Kompanija Novatronic je u obaveštenju koje je krajem juna postavila na svom sajtu navela da je u prethodnom periodu uspešno kompletirala isporuku sistema za automatsko brojanje putnika za JGSP Novi Sad, te da će ukupno 21 vozilo biti opremljeno „senzorima najnovije generacije“.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.