Vesti iz zemlje

22.03.2022. 16:25

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Još milion dolara za Startech grantove, startapi prijavite se

Startech

Kompanija Filip Moris International  u saradnji s Vladom Srbije, obezbedila je još milion dolara bespovratne pomoći u okviru StarTech programa za podršku inovacijama za koji zainteresovani startapi mogu konkurisati do 18. maja. 

Visina granta zavisiće od LOT-a za koji apliciraju.

U okviru LOT-a 1 namenjenog startap timovima ili biznisima osnovanim ne pre 2020. moguće je konkurisati za grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10 odsto).

LOT 2 i 3 su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima osnovanim do kraja 2019. koji mogu da konkurišu za grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20 odsto) za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija, a ukoliko uz to planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište mogu da računaju na bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (sufinansiranje od 30 odsto).  

Rok za prijave je 18. maj, a detaljne informacije o konkursu, svim uslovima i neophodnoj dokumentaciji za učešće, zainteresovani aplikanti mogu da nađu na internet sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs i broju 0800 000020.

Program će kao i u prethodnom konkursu sprovoditi NALED. 

Ko je podržan u prvom krugu Startech grantova:
Deco, meri a nije hladan
Posao preko CV biće stvar prošlosti

Pravo apliciranja za bespovratna sredstva u okviru StarTech programa imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova.  

Moći će da konkurišu za grantove u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara i sredstva ulože u razvoj inovativnih proizvoda i usluga, osvajanje novih tržišta i otvaranje novih radnih mesta.

Na  događaju na kome je objavljen konkurs istovremeno je predstavljena i unapređena verzija Portala preduzetništva, jedinstvenog info-servisa za finansijske i savetodavne programe namenjene preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima.

Trogodišnji projekat Startech, vredan pet miliona dolara, pokrenut je s ciljem unapređenja konkurentnosti domaće privrede i čitavog inovacionog ekosistema.

„Kroz Startech projekat smo postavili obrazac, koji će nadam se preuzeti i drugi, a koji omogućava nastanak jednog zdravog i dinamičnog ekosistema. Sa jedne strane su preduzetnici koji imaju hrabru zamisao i ideju kako da je ostvare, ali im je potreban neki vid oslonca i pomoći. Sa druge strane smo mi, Philip Morris, kompanija koja je u centar svoje poslovne filozofije stavila upravo nauku i inovativnost i koja je spremna da tu pomoć omogući. Treća, neophodna komponenta je Vlada koja pravi takav regulatorni okvir koji podstiče i podržava ovakvu transformaciju domaće privrede“, istakao je Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Philip Morris za Jugoistočnu Evropu.

Portalu preduzetništva, unapređenom u saradnji Vlade Srbije, Ministarstva privrede i međunarodnih partnera dodata je sekcija Mali biznis informator, koja predstavlja interaktivni portal koji pruža odgovore i edukativne materijale u vezi sa oporezivanjem, taksama i naknadama, angažovanjem radnika, elektronskim poslovanjem i pripremi za inspekcijske kontrole.

Ujedno je razvijen i „sestrinski“ Startap portal, koji na jednom mestu okuplja sve relevantne informacije za startape, budući da su njihove potrebe drugačije od onih s kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.