Vesti iz zemlje

19.12.2022. 12:54

Autor: Katarina Baletić

Još novca iz budžeta za beogradsku obilaznicu, puteve i železnicu u Vojvodini

Foto: Nova ekonomija

Ukupno 3,2 milijardi dinara biće preusmereno sa drugih projekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprave za javni dug za izgradnju delova beogradske obilaznice, brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma i mađarsko-srpske železnice.

Još 1,4 milijarde dinara biće usmereno za podršku realizaciji projekata i međunarodnu saradnju, vidi se iz objavljenog rešenja Vlade.

Oko 1,3 milijarde dinara (10,7 miliona evra) biće prebačeno za izgradnju beogradske obilaznice i to za deonicu koja se odnosi na most preko Save kod Ostružnice. To predstavlja dodatni novac na 6,1 milijardu dinara (52,3 miliona evra) koliko je predviđeno poslednjim rebalansom budžeta za 2022. godinu.

Za brzu saobraćajnicu Ib reda Novi Sad-Ruma biće obezbeđeno dodatnih 1,15 milijardi dinara (9,8 miliona evra).

U rebalansu je za ovaj projekat bilo predviđeno 16,4 milijardi dinara.

Za projekat mađarsko-srpske železnice, za koji je rebalansom obezbeđeno 25,9 milijardi dinara, sada je dodato još 700 miliona dinara (šest miliona evra).

Novac za ove infrastrukturne projekte obezbeđen je tako što su smanjena izdvajanja za druge projekte Ministarstva.

Na primer, budžet za izgradnju deonice autoputa Novi Beograd-Surčin umanjen je za 1,07 milijardi dinara (ukupno je bio 4,8 milijardi dinara), a izdvajanja za proširenje kapaciteta Luke Prahovo su smanjena za 398 miliona dinara (u budžetu je pre smanjenja bilo milijardu dinara za ove namene).

Novac prethodno namenjen za dvadeset projekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preusmeren je prvo u tekuću budžetsku rezervu, a odakle je prebačen u budžete za projekat mađarsko-srpske železnice, beogradsku obilaznicu, brzu saobraćajnicu Novi Sad-Ruma i za podršku drugim projektima.

Deo novca, 309,2 miliona dinara obezbeđžen je iz budžeta Uprave za javni dug.

Brza pruga Beograd-Novi Sad ostala bez obezbeđenja, poništen ugovor

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.