Vesti iz zemlje

11.10.2023. 12:03

Autor: Katarina Baletić

Još uvek bez engleskog i prečišćivača vazduha za decu, zaustavljeni tenderi

Dete koje se igra Foto: Freepik

Iako je gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio još letos, predškolci u Beogradu i dalje nemaju besplatne časove engleskog, a u vrtićima i osnovnim školama i dalje nisu postavljeni prečišćivači vazduha.

Tenderi su raspisani i za časove engleskom i za prečišćivače vazduha, ali su nabavke zaustavljene zbog toga što su nezadovoljni ponuđači podneli zahteve za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

To znači da će tenderi moći da se nastave tek nakon što Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donese rešenja. U zavisnosti kakvo rešenje bude, Beograd će moći da nastavi tender, da delimično promeni uslove ili da obustavi postupak.

U obavešenjima o podnetim zahtevima ne navodi se koje firme su se žalile na uslove tendere, kao ni na koje konkretne uslove su se žalili.

Za školicu engleskog dodeljen ugovor, pa podneta žalba

Beogradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu raspisao je tender za školicu engleskog jezika 4. septembra, a 21. septembra doneta je odluka o dodeli ugovora.

Ugovor je tada dodeljen grupi ponuđača koju čine Akademija Oxford-agent iz Jagodine i Cambridge Academy iz Beograda.

Na tender je stigla i ponuda Insituta za strane jezike iz Beograda, ali ju je Beograd odbio jer nije dostavljena bankarska garancija.

Vrednost ugovora bila je 237,6 miliona dinara, što je oko dva miliona evra.

Školica engleskog bi trebalo da traje četiri meseca i da sadrži 32 časa (dva puta nedeljno). Tečajem bi trebalo da bude obezbeđen nastavni materijal, pristup i korišćenje onlajn platforme i dodele međunarodno priznatog sertifikata, navodi se u tehničkoj specifikaciji. Ukupan broj predškolaca koji bi trebalo da bude obuhvaćen programom je 16.500.

Za prečišćivače nisu ni ponude otvorene

Kako je Nova ekonomija već pisala, nabavka prečišćivača vazduha privremeno je zaustavljena jer je podnet zahtev za zaštitu prava pre isteka roka za podnošenje ponuda.

Beograd je na tenderu tražio 11.500 komada prečišćivača, a procenjena vrednost javne nabavke je 666,4 miliona dinara (5,7 miliona evra) bez PDV-a. To je oko 500 evra bez PDV-a po jednom prečišćivaču, a u cenu je uključena i isporuka i montaža.

Prema podacima od kraja prošle godine, u Beogradu od ukupno 415 vrtića, njih 96 koristi prečišćivače vadzduha.

U najvećem broju vrtića, prečišćivače su kupili roditelji, pokazuju podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, pisala je Nova ekonomija.

Šta je Šapić obećao?

Podsetimo, Aleksandar Šapić je letos najavio da će svi predškolci imati besplatne časove engleskog, a da će prečišćivači vazduha biti postavljeni u svim vrtićima i osnovnim školama.

„U svim vrtićima predškolci će moći da besplatno pohađaju i časove engleskog jezika. Pokušaćemo da to postane tradicionalno, da kada dete dođe u predškolski uzrast, časove engleskog obezbedi Grad Beograd. Novina je i to što će u svim vrtićima i osnovnim školama biti postavljeni prečišćivači vazduha, koji će značajno pomoći deci, naročito u mesecima kada su virusi aktivniji. Očekujem da to bude sprovedeno do kraja godine, a mi ćemo ih servisirati i voditi računa o njima“, rekao je Šapić u avgustu ove godine, a objavljeno je na sajtu grada.

U gradskom budžetu za nabavku prečišćivača predviđeno je ukupno 1,2 milijarde dinara (10,2 miliona evra), dok za školice engleskog nije jasno navedeno koliko je novca predviđeno.

Prečišćivače vazduha za vrtiće uglavnom kupuju roditelji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.