Vesti iz zemlje

22.09.2023. 12:27

Autor: Katarina Baletić

Zaustavljena nabavka prečišćivača vazduha za vrtiće i škole zbog žalbe ponuđača

osnovna skola Foto: Nova ekonomija

Osnovna škola, ilustracija

Nabavka prečišćivača vazduha za predškolske ustanove i škole u Beogradu privremeno je zaustavljena jer je podnet zahtev za zaštitu prava. Zahtev je podnet pre isteka roka za podnošenje ponuda, a postupak će moći da bude nastavljen nako što Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donese rešenje.

Beograd je na tenderu tražio 11.500 komada prečišćivača, a procenjena vrednost javne nabavke je 666,4 miliona dinara (5,7 miliona evra) bez PDV-a. To je oko 500 evra bez PDV-a po jednom prečišćivaču, a u cenu je uključena i isporuka i montaža.

U obaveštenju o podnetom zahtevu ne navodi se koja firma je podnela zahtev za zaštitu prava.

Takođe, ne navodi se ni na koji od uslova tendera se potencijalni ponuđač žalio.

Ipak, na adresu gradske uprave Beograda stiglo je nekoliko zahteva za pojašnjenjima ili dodatnim informacijama koje firme koje su zainteresovane za učešće mogu da postave ponuđačima.

Ovi upiti, kao i odgovori naručioca, se objavljuju na Portalu javnih nabavki, ali su svi anonimni. Neke od prigovora je Beograd usvojio, a druge odbio.

Gradska uprava je već menjala tehničku dokumentaciju i uslove tendera zbog primedbi potencijalnih ponuđača na tražene dimenzije prečišćivača, kao i na postavljene rokove.

Neki od zahteva koji nisu prihvaćeni odnose se na povećanje granice dozvoljene buke koju proizvode prečišćivači i povećanje maksimalne težine.

Na primer, Beograd je tražio da prečišćivači zbog bezbednosti budu lakši od 6,5 kilograma, ali je jedan od potencijalnih ponuđača tražio da se ta granica pomeri na 8,5 jer, kako se navodi, „jasno je da se traži uređaj više klase za koji razlika u kilaži od 6,5 i 8,5 kilograma ne predstavlja razlog za neprihvatanje ponude“.

Zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ima prava da podnese kandidat, odnosno ponuđal, koji je imao interes za dodelu određenog ugovora i koji smatra da je naručilac (u ovom slučaju Grad Beograd) postupio suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Podsetimo, kako je Nova ekonomija pisala, prema podacima od kraja prošle godine, u Beogradu od ukupno 415 vrtića, njih 96 koristi prečišćivače vadzduha. U najvećem broju vrtića, prečišćivače su kupili roditelji, pokazuju podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Prečišćivače vazduha za vrtiće uglavnom kupuju roditelji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.