Vesti iz zemlje

04.08.2021. 08:56

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo namestilo nabavku prečišćivača vazduha u centimetar

Novac iz zdravstva se odliva na nameštenim tenderima....

Foto: Ministarstvo zdravlja - zdravlje.gov.rs

Ministarstvo zdravlja je, prilikom nabavke prečišćivača vazduha, odredilo takve uslove za aparate da su na njih mogli da odgovore samo proizvodi jednog proizvođača, kompanije Beewair. Dobavljač je firma Makvish osnovana prošle godine, a zvanični zastupnik za Srbiju firma Credo Invest, koja je ujedno i investitor izgradnje mini hidroelektrana (MHE).

Vrednost ugovora je devet miliona dinara, što je 76,6 hiljada evra.

Javna nabavka je raspisana u julu ove godine, a Ministarstvo je na portalu objavilo da želi da kupi 24 uređaja za prečišćavanje i sterilizaciju vazduha – četiri komada za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Srbije, osam za UKC Kragujevac i 12 komada za Opštu bolnicu u Kruševcu.

Za sve tri kovid bolnice samo jedan glavni dobavljač opreme

Ministarstvo je odredilo tehničke specifikacije prečišćivača koji želi da kupi. Uređaj treba da „transformiše organske i neorganske kontaminante u originalne molekule atmosfere“, da nema HEPA filtere niti bilo koje druge filtere, da je tehnologija ekološka i bez otpada i da radi bez potrošnog materijala.

Zahtevalo se i da težina uređaja bude 9 kg, da dimenzije budu 58 cm x 24 cm x 16 cm i da je učinak do 60 kubnih metara.

U centimetar identične dimenzije ima aparat francuskog proizvođa Beewair. Kao zvanični zastupnik kompanije Beewair u Srbiji i na engleskoj i na srpskoj internet prezentaciji kompanije navodi se firma Credo Invest iz Beograda.

Ova firma je u vlasništvu slovačke kompanije Credo Agency, a kao stvarni vlasnici kompanije navode se Martin Dobrota i Lukaš Dobrota iz Slovačke. Direktori su Martin i Daniel Dobrota.


Credo Invest u poslovima izgradnje MHE:
Credo Invest je, prema BIRN-ovoj javnoj bazi investitor MHE Godečevo (na Rogačici kod Kosjerića) i Pavlica (na Ibru kod Raške).
Izgradnja MHE Pavlica je završena prošlog meseca, a početkom godine za nju je izdata i upotrebna dozvola, kako je objavio N1.
Credo Invest je vlasnik i firmi MHE Banjica (zajedno sa Mirjanom Milekić koja ima firmu za projektovanje MHE), MHE Kaznovići, MHE Ravni (zajedno sa slovačkom firmom Oxy Properti), MHE Roglivađe i MHE Godečevo (koja je dobila dozvolu za izgradnju hidroelektrane na reci Rogačici kod Kosjerića).
Od 2019. Credo Agency je, zajedno sa takođe firmom iz Slovačke Belgravia Menagement, osnovao Credo Vantage Investments, Credo Vantage Home, Credo Vantage Property i Credo Vantage Apartments. 
Samostalno, Credo Agency je osnovao firmu Daetra Nekretnine, dok je Credo Vantage Property 2020. godine kupilo firmu Once koja je bila u stečaju.

Prečišćivači vazduha od firme koja se bavi finansijskim uslugama

Kompanija Makvish, koja je Ministarstvu prodala prečišćivače vazduha, osnovana je u februaru 2020. godine i u vlasništvu je Dušana Mihajlovića, 1994. godište, sa prebivačlištem u Peći.

Iako je pretežna delatnost preduzeća „ostale nepomenute finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova“ u toku prethodne godine preduzeće je najviše zarađivalo od prodaje robe.

Za deset meseci poslovanja u toku 2020. godine, firma je prihodovala 55,4 miliona dinara, od čega 54,4 od prodaje robe.

Profit na kraju godine iznosio je 1,2 miliona dinara. Preduzeće je cele godine imalo samo jednog zaposlenog.

Mladi lekari iz bolnice u Batajnici kažnjeni zbog komentara na Fejsbuku

Ministarstvo zdravlja je u novembru prošle godine sa identičnom tehničkom dokumentacijom od firme Makvish kupilo 15 uređaje za prečišćivanje i sterilizaciju vazduha za potrebe zdravstevenih ustanova. Vrednost ugovor je bila 5,6 miliona dinara. 

I Republička direkcija za robne rezerve je u decembru 2020. godine od Makvisha kupila 40 aparata za prečišćavanje vazduha za 13,95 miliona dinara. Pojedine formulacije iz tehničke dokumentacije identične su za sve javne nabavke kao i za opis proizvoda sa sajta Beewair (videti galeriju ispod teksta sa opisom proizvoda sa sajta sa Beewair, tehničkom dokumentacijom Republičke dirkecije i Ministarstva zdravlja – tim redosledom).

Na pitanja Nove ekonomije nisu odgovorili ni iz Ministarstva zdravlja ni iz firmi Makvish i Credo Invest.

Ovaj tekst je deo serijala Nove ekonomije „Korona presek: Rasvetljavanje zdravstvenih troškova u pandemiji“ u kome izveštavamo i otkrivamo na koji način su državne institucije trošile javni novac u toku pandemije COVID-19.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.