Vesti iz zemlje

13.03.2019. 12:38

RSE

Autor: Tatjana Matić, državna sekretarka

JP Skijališta Srbije: Seču stabala na Ušću odobrili nadležni

Više desetina stabala na Ušću, u beogradskim opštinama Novi Beograd i Stari grad, posečeno je, na osnovu predloga Stručne komisije, formirane od strane Sekretarijata za komunalne i stambene poslove grada Beograda, te rešenja donetih od strane uprava opština Novi Beograd i Stari grad, potvrdilo je Javno preduzeće Skijališta Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dejan Ćika, direktor tog preduzeća, je na pitanje da li postoje dozvole za seču stabala u jednoj od centralno-beogradskih zelenih površina, u pismu naveo da su za naredni period planirane aktivnosti na podizanju zasada, „kompezaciji za uklonjenu vegetaciju, u skladu sa izdatim Lokacijskim uslovima i Uslovima zavoda za zastitu prirode Srbije, a sve u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem `Zelenilo-Beograd“.

Precizirano je da je sečenje drveća preduzeto u cilju realizacije projekta izgradnje gondole Beograd-kabinske žicare Ušće-Kalemegdan. Nosilac ovog projekta su Skijališta Srbije.

„Kao preduslov za dalje aktivnosti, neophodna je bila seča postojećih stabala na planiranoj trasi Gondole, za koju se JP `Skijališta Srbije` obratilo relevantnim gradskim institucijama“, stoji u odgovoru RSE.

Oni su naveli i  da je na osnovu Zahteva Investitora JP Skijališta Srbije, formirana Stručna komisija od strane Sekretarijata za komunalne i stambene poslove grada Beograda, koja je izvršila uviđaj na terenu, na teritorijama opstina Novi Beograd i Stari grad, sačinila Zapisnik i obračunala naknade za posečena stabla.

„U Zapisniku Stručne komisije je, takođe, navedeno da se predlaže da se navedena seča izvrši do 15.marta zbog nastupajućeg perioda gnezđenja ptica, a u skladu sa Uslovima Zavoda za zaštitu prirode Srbije“, stoji u odgovoru.

Podvlači se i da je seča preduzeta, na osnovu Zapisnika komisije i uplaćene naknade za posečena-uklonjena stabla u iznosu od 25 237 868 94 dinara (opština Novi Beograd 108 stabala naknada u iznosu 15 019 360 23 dinara i opština Stari grad 47 stabala naknada u iznosu 10 218 508 71 dinara).

„Uprava gradske opštine Novi Beograd, odeljenje za građevinske i komunalne poslove i investiciono projektovanje, odsek za komunalne poslove i Uprava gradske opštine Stari grad, odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju doneli su Rešenja kojima se odobrava seča i uklanjanje stabala, a prema zapisniku Stručne komisije“, detaljno je navedno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.