Vesti iz zemlje

25.01.2023. 15:08

Južne vesti

Autor: Nova ekonomija

Južne vesti: Zlato se u Srbiji traži na 30 lokacija

Foto: Pixabay

Zlatne poluge, ilustracija

Petnaestak kompanija trenutno traži zlato na više od 30 lokacija u Srbiji. Od toga je desetak područja na jugu Srbije, u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

Kako pišu Južne vesti, istraživanja se rade i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke.

Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

Priču o nalazištima zlata prvi je pokrenuo predsednik Srbije, Aleksandar Vučuć.

Naš portal, kao i ostali mediji, je već pisao o nalazištu kod Žagubice, što je Vučić potvrdio, ali je rekao kako je u igri još jedno nalazište koje je bolje od tog u Žagubici i navodno spada u 100 najboljih nalazišta u svetu.

Vučić je ranije rekao i kako je pronađeno nalazište kalcijum-karbonata kod Gadžinog Hana.

U tabeli sa spiskom lokacija na kojima se vrši istraživanje, koju je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Južnim vestima, kako se navodi, piše da se istraživanja kod Bosilegrada rade na lokacijama Crnoštica, Resen, Gornja Ržana i Donje Tlamino.

Istraživanja vrše beogradske kompanije Golden age resources, Idera mineral resources exploration i kompanija Medgold, a osim zlata se traži još i srebro, bakar, olovo, cink i molibden.

Kompanija Medgold zadužena je i za istraživanje zlata, srebra, olova, cinka i bakra na Žutom kamenu kod Trgovišta.

U Jablaničkom okrugu zlato traži kompanija Golden age resources na lokaciji Brod kod Crne Trave, kao i srebro, bakar, olovo i cink.

Za istraživanje kod Medveđe zadužena je kompanija Metalfer polimetals iz Sremske Mitrovice, a zlato, srebro, olovo i cink traže se na lokalitetu Stublo.

Na području Degrmena kod Kuršumlije beogradska kompanija Dunav minerals u fazi je istraživanja zlata i obojenih metala, a firma Golden age resources traži zlato i bakar u selu Đake.

Istraživanje zlata i bakra u toku je i kod Prokuplja, Blaca i Aleksinca, a reč je o lokalitetima Đulica i Garvanuša i to radi beogradska firma Tara gold.

Kod Bele Palanke i Pirota zlato na području Miranovca traži Minerals grupa iz Beograda.

ZLATO I KOD RAŽNJA, MEDVEĐE I KURŠUMLIJE

U Ministarstvu rudarstva i energetike navode da se zlato najčešće javlja u kombinaciji sa drugim metalima: bakrom, srebrom, olovom, cinkom, gvožđem.

Kao najznačajnija nalazišta zlata u Srbiji izdvajaju rudna polja Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, kao i pojave zlata u Cerovu kod Ražnja, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja varoš kod Kuršumlije.

Dodaju da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje overene rezerve zlata kao dominantne mineralne sirovine.

Kod Homolja pronađeno bogato ležište zlata

ODAKLE SU FIRME KOJE ISTRAŽUJU ZLATO NA JUGU SRBIJE?

Firma Golden age resources, kako se navodi, ćerka je firme Balkan Metals Corp i osnovana 2018. godine kod nas, dok je u vlasništvu Kanađana.

Malteški Medgold je ćerka kanadske kompanije Medgold Resources koja se bavi istraživanjem zlata i srebra u nedovoljno istraženom području Južne Srbije.

Medgold je deo „Gold“ grupacije sa sedištem u Vankuveru, a u čijem sastavu se nalaze Fortuna Silver Mines, Radius Gold, Volcanic Gold Mines, Focus Ventures i Rackla Metals.

U Srbiji posluju od 2016. godine, a sedište im je u Zemunu.

Treći kopač zlata na Balkanu Idera mineral resources exploration u Beogradu posluje od 2019. godine, a sedište firme je u Sloveniji.

Firma Metalfer iz Sremske Mitrovice, koja je zadužena za istraživanje kod Medveđe, domaća je firma i radi od 2012. godine.

Dunav minerals, koja od 2008. godine radi u Starom gradu, firma je iz Luksemburga, a Tara gold iz Velike Britanije, dok predstavništvo u Beogradu posluje od 2016. godine.

Društvo za istraživanje i eksploataciju ruda Minerals grupa je iz Beograda i aktivno je od 2008. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.