Vesti iz zemlje

20.01.2023. 12:57

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Kod Homolja pronađeno bogato ležište zlata

Projekat kanadske kompanije Dundee Precious Metals (DPM)...

Foto: Pixabay/Gyathursan

Rudnik zlata, ilustracija

Kanadska rudarska kompanija Dundee Precious Metals (DPM) saopštila je da je otkrila visokokvalitetno ležište zlata na lokalitetu Čoka Rakita u Istočnoj Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Čoka Rakita se nalazi tri kilometra jugoistočno od mesta gde se realizuje još jedan projekat te kompanije, koji je 100 odsto u njenom vlasništvu, pod nazivom Timok Gold.

Čoka Rakita se nalazi tri kilometra jugoistočno od ležišta na brdu Bigar sa sedimentima i čini deo Timočkog magmatskog kompleksa (TMC) u Istočnoj Srbiji.

Oba lokaliteta nalaze se u blizini Opštine Žagubica, odnosno u oblasti Homolja, a o prvom na kome je rađeno naš portal je već pisao.

Rudnik zlata kod Žagubice radiće sedam godina

Najnovije nalazište Čoka Rakita, kako se dodaje predstavlja plitko uronjeno tabelarno telo, koje se nalazi između 250 i 450 meara ispod površine tla.

Izbušeno je na površini dugačkoj 500 metara, široko je 250 i dubini od 80 metara.

Tokom 2023. godine, kako se navodi, planirano je oko 40.000 metara novih bušenja u Čoka Rakiti.

Preliminarni rezultati metalurškog ispitivanja pokazuju da je mineralizovani materijal podložan konvencionalnoj flotaciji (odvajanju rude) i da proizvodi čist koncentrat zlata.

Zlato iz rude može da se iskoristi do 93 odsto.

„Raduje nas što možemo da objavimo ove izuzetne rezultate nedavno završenog bušenja na prospektu Čoka Rakita u Srbiji. Bušenje je definisalo veliki, visokokvalitetni otisak koji ostaje otvoren u više pravaca, za koji verujemo da pruža dodatni potencijal za rast“, ​​rekao je Dejvid Rej, predsednik i izvršni direktor kompanije Dundee Precious Metals.

Tokom najnovijeg programa bušenja, DPM je izbušio 8.750 metara i tak posao završio na deset rupa, dok je na pet bušenje i dalje u toku.

Metalurško ispitivanje novog lokaliteta, kako se navodi izvršila je kompanija Vardell Armstrong International (VAI).

Kompanija navodi kako je već objavljeno da je su minerealne rezerve projekta Timok Gold procenjene na 662.000 unci zlata u 19,2 miliona tona rude.

Sadržaj zlata procenjen je na 1,07 g/t (gama po toni). Dodatna procena pokazala je da se 1,3 miliona unci zlata može pronaći u u 32,3 miliona tona rude, kao i da je procenjeni sadržaj zlata 1,27 grama po toni.

Podaci koje je kompanija objavila o nalazištu Timok GoldFoto: Screenshot

Te rezerve minerala i mineralni resursi ne obuhvataju nijedno bušenje na Čoka Rakiti, koje će biti ocenjeno kao posebno ležište visokog kvaliteta.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nedavno je saopštilo da Srbiji ne treba rudnik zlata na istražnom prostoru „Potaj čuka – Tisnica“ kod Žagubice.

Ministarstvo građevine je tokom oktobra 2021. godine oglasilo javni uvid Prostornog plana područja posebne namene za budući rudnik zlata  Potaj čuka – Tisnica kod Žagubice.

Kako je tada prenela Nova ekononija, ležište zlata otkrila je kanadska firma Avala resources koja je u sastavu kompanije Dundee Precious Metals, a predviđeno je da taj rudnik radi sedam godina.

U martu prošle godine u selu Laznica u Opštini Žagubica održan je protest protiv rudnika Potaj čuka – Tisnica, u kome se, kako je tada navedeno, planira obrada zlata pomoću cijanida.

Koji su argumenti protiv rudnika zlata u Žagubici?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Radujmo se zaradi Dandija kao i do sada , zatrovanoj životnoj sredini , bednoj rudnoj renti i dobrobiti korumpiranih lopova na vlasti.Njima pare , nama sramota što cutimo i gledamo kako nas truju.Napred Srbijo u propast

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.