Srbija

17.07.2023. 10:01

Dnevnik

Autor: Nova ekonomija

Da li je isplativ uzgoj nojeva u Srbiji?

Pixabay

Srbija

17.07.2023. 10:01

Zrenjaninac Radivoj Rajko Olćan dvadeset godina uzgaja nojeve. Na obodu grada, na parčetu zemlje, podigao je farmu na kojoj borave ove egzotične ptice, piše Dnevnik. Od jednog noja težine od 100 do 120 kilograma dobije se 30 do 35 kilograma čistog mesa, koje košta 25 evra po kilogramu.

On je odlučio da mu zarada od nojeva budu jaja i pilići. Da bi se iz nojevih jaja izlegli pilići, morate da imate poseban inkubator.

On objašnjava da običan, onaj za piliće, proizvodi previše vlažnosti. A za nojeva jaja je potrebna suva mikroklima, „kao u Sahari“.

„Drugar mi je za 500 evra napravio inkubator koji na tržištu košta deset puta više. Jaja prvo moraju da odstoje (deset do 11 dana), onda idu u inkubator i tamo provedu 40 dana. Poslednja dva dana se prebacuju u valjaonik i onda se izleže pile noja. Mada, meni se dogodilo da u, kako ja kažem, zatvorskim uslovima, na farmi, ženka noja legne na jaja, što je baš retko“, priča Olćan.

Кad se to dogodi, ženka leži na jajima danju, a noj noću. Da od pileta postane noj od 120 kilograma potrebno je godinu dana, ali tek sa tri, četiri ili pet godina nojevi dožive polnu zrelost. Nojevi su, kaže Rajko, kod njega kao u vrhunskom hotelu.

„U pustinji noj jede šta nađe, poneku travku, skoro ništa. Ovde svaki dan dobije kukuruz, tritikale, ovas, detelinu, suvu i zelenu, vitamine i minerale. Najvažnije je da u hrani nojevi dobiju dovoljno celuloze. Oni se instiktivno prejedaju, jer u pustinji ne znaju kada će naići na sledeći obrok. Hranu vare 40 sati i to prvo u mišićnom želucu, u kom se nalazi 1,5 kilograma kamenčića, koji tu hranu drobe i melju. Onda tako samlevena hrana odlazi u žlezdasti želudac sa enzimima“, objašnjava sagovornik Dnevnika.

Raste i uvoz i izvoz hrane za životinje

Nojevi su izuzetno korisne životinje, dodaje on. Meso im je kvalitetno, nije masno i idealno je za dijabetičare ili kardiovaskularne bolesnike.

„Ako me pitate koliko je isplativo, reći ću ovako. Jedan noj, ako sve od njega prodaš, košta kao dva bika, a ne traži ništa. Hranu jednom dnevno, vodu i malo brige, da paziš da ne pobegne. A znate koliko posla ima oko jednog bika“, nastavlja Rajko.

Od jednog noja težine od 100 do 120 kilograma dobije se 30 do 35 kilograma čistog mesa.

Tu su i perje i čuvena mast od noja, apotekarska, koja se po kilogramu plaća i do sto evra. Nojevo meso je, inače, i na meniju kod Olćanovih.

„To je izuzetno kvalitetno meso, ima ukus kao teletina. Najviše volim supu od noja. Posle toga, rinflajš, krompir i sos, čisto uživanje. Zna to onaj ko je probao“, završava priču Radivoj Rajko Olćan

Klimatske promene ugrožavaju zdravlje domaćih životinja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.