Vesti iz zemlje

14.12.2023. 10:55

Forbes Srbija

Autor: Nova ekonomija

Kako je SCM power postao peta najprofitabilnija firma u Srbiji

Struja, elektroprivreda Izvor: Pixabay

Struja, elektroprivreda

Firma SCM power koja ima dvoje zaposlenih nalazi se na petom mestu liste najprofitabilnijih kompanija u Srbiji u prošloj godini, odmah iza NIS-a, kompanija u sastavu kineskog Ziđina (Ziđin Majning i Ziđin kuper) i domaćeg Telekoma, koji zajedno zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi, piše Forbes Srbija. Kompanija koja je osnovana u marta prošle godine, a licencu koja je licencu za trgovinom struje od Agencije za energetiku dobila 14. jula 2022. godine, ostvarila je profit od 10,9 milijardi dinara (oko 93 miliona evra).

SCM power se nalazi i na spisku najvećih srpskih izvoznika, jer je prema podacima Ministarstva finansija u prvih devet meseci 2023. godine izvezla struju vrednu 282,9 miliona evra.

Prema dostupnim podacima iz finansijskog izveštaja ove kompanije koja je, pritom, sa samo dva zaposlena svrstana u velika preduzeća, upravo zbog ostvarenih prihoda i dobiti, SCM power osnovana je 10. marta 2022. godine, a njen jedini vlasnik je kompanija Energy Distribution Services iz Rumunije, čiji vlasnici su Kostin Aleksandru Mirea (Costin-Alexandru Mirea) i Sorina-Liana Mirea, sa udelom od po 50 odsto. Prema pisanju rumunskih medija, reč je o bratu i sestri.

Delatnost koju obavljaju je trgovina strujom i otkup struje iz obnovljivih izvora.

Licencu Agencije za energetiku Srbije dobili su polovinom jula prošle godine. Drugim rečima, za nešto manje od pola godine ovoj firmi uspelo je da ostvari ukupne prihode od 19,4 milijarde dinara, od čega je najveći deo prihoda ostvaren prodajom robe na inostranom tržištu.

Uvidom u bilans uspeha SCM power odnosno poslovne prihode, jasno se vidi da je od prodaje robe na inostranom tržištu naplaćeno 12,9 milijardi dinara, dok su na domaćem tržištu prihodovali 3,6 milijardi dinara.

Zbog vanrednih prihoda i niskih rashoda (rashodi za zarade su samo 7,3 miliona dinara, a rashodi za nabavku robe koju su prodavali nešto iznad šest milijardi dinara), ova firma ostvarila je za manje od pola godine profit od gotovo 11 milijardi dinara.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da su pre nešto više od dva meseca osnovali još jednu firmu u Srbiji, SCM Holding koja je registrovana 29. septembra pod šifrom delatnosti 6420 – delatnost holding kompanija.

Sorina je 1980. godište a njen brat je pet godina mlađi.

Ime Sorine Liane Miree pojavljuje se i u kiparskom poslovnom registru.

Za razliku od SCM power, ostali trgovci strujom u Srbiji, a prema podacima Agencije za energetiku njih je u Srbiji više od 70, profitirali su daleko manje. U prvih 100 na listi APR-a, među onima koji se bave snabdevanjem strujom i gasom uglavnom su veliki državni sistemi, poput Elektromreže Srbije, Srbijagasa, Gaspromove elektrane u Pančevu, a tu je i WEBG vetroelektrana, ali tek na 75. mestu.

I dok u ovoj kompaniji nisu želeli da otkrivaju detalje svog prošlogodišnjeg poslovnog uspeha, iskusni poznavaoci tržišnih prilika kada je reč o električnoj energiji, kažu za Forbes Srbija da bi se ta „identifikacija i iskorišćavanje poslovnih mogućnosti“ mogli odnositi zapravo na činjenicu da je Energy Distribution Services iz Rumunije prepoznao našu zemlju kao odličan hab koji će im poslužiti da optimizuju poreske obaveze.

Naime, Rumunija pripada grupi retkih zemalja u Evropi koja je firmama koje trguju strujom, naftom i gasom, a zbog drastičnog rasta cena ovih energenata, uvela i drastičan porez. Tim dodatnim porezom oporezuje se razlika između prosečnog profita koji su ove kompanije ostvarivale između 2018. i 2021. i profita koji ostvaruju nakon drastičnog skoka cena energenata, a stopa tog poreza dostizala je i 98 odsto.

Da bi izbegao ovakvu globu, iskusan trgovac strujom kakav je matična firma Energy Distribution Services iskoristio je mogućnost da u Srbiji osnuje preduzeće koje će poslužiti kao protočni bojler, preko kojeg će se struja najpre uvesti u našu zemlju, a potom iz nje i izvesti matičnom preduzeću u Rumuniji. Profit će na ovaj način steći pravno lice registrovano u Srbiji, dakle SCM power i platiti samo porez na dobit od 15 odsto, daleko manje nego što bi platili u Rumuniji, piše Forbes Srbija.

Iz finansijskog izveštaja pomenutog preduzeća jasno je da je gotovo ceo prihod stečen prodajom struje u inostranstvu zapravo došao od prodaje matičnom preduzeću, ali se ne vidi od koga je struja kupovana. Ipak, trgovci sa kojima smo razgovarali tvrde da je ona najverovatnije i kupovana od matičnog preduzeća, upravo da bi se izbeglo plaćanje poreza po drastično većim stopama.

Ono što je jasno iz odgovora EPS-a, ali i iz razgovara Forbes Srbija sa izvorima bliskim EPS-u, jeste da ovo javno preduzeće tokom prošle godine nije prodavalo struju SCM power-u.

„U 2022. godini EPS je prodavao struju samo na berzama električne energije SEEPEX, HUPX, CROPEX. U ovoj godini, pored prodaje na berzama struje, kompaniji SCM power EPS je prodao električnu energiju u vrednosti od 1,5 miliona evra i to u skladu sa ugovorom za trgovinu strujom kakav EPS inače potpisuje sa učesnicima na tržištu struje“, stoji u odgovoru EPS-a.

Pregled tekstova na rumunskim portalima pokazuje da je Energy Distribution Services bila interesantna tamošnjim medijima i da su pisali o njihovom poslovanju. Najopsežnije istraživanje objavila je Radio Slobodna Evropa Rumunija u decembru prošle godine.

Istraživanje pokazuje poslovni model kompanije koja radi kako se radi u svetu biznisa – kupuje po nižoj ceni i prodaje po višoj. U ovom slučaju, struju kupuje od jedne državne firme, a prodaje je drugim entitetima u vlasništvu države.

Evropska unija: Rekordne cene struje i gasa u 2022. godini

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.