Vesti iz zemlje

05.01.2024. 13:24

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Kako poljoprivrednici da traže povrat akcize na gorivo?

Foto: Pixabay

Od 1. januara stupio na snagu novi pravilnik koji uređuje način kako domaći poljoprivrednici mogu da traže povrat akcize koju su platili na dizel i biogorivo.

Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine, preneo je STIPS (Sistem tržišnih informaicja poljoprivrede Srbije).

Postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Ako poljoprivrednik povrat plaćene akcize ostvari na osnovu netačnih podataka, novac će morati da vrati sa zateznom kamatom, a poljoprivredno gazdinstvo mu se stavlja u pasivan status, pa neće imati pravo ni na kakve subvencije dok taj novac ne vrati.

A, ako u računici pogreši država i vrati mu više novca nego što je trebalo poljoprivrednik će opet morati da vrati novac sa kamatom, ali nema zabranu na druge subvencije dok to ne učini.

Da bi podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici će morati da poseduju i fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati i broj poljoprivrednog gazdinstva i JMBG nosioca gazdinstva.

Fiskalni račun, kako se dodaje, mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva.

„Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja, izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva, u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja e-agrar“, piše u pravilniku.

U elektronski obrazac zahteva unose se datumi i količine kupljenog goriva, kao i brojevi fiskalnih računa koji se odnose na konkretnu kupovinu. Unosi se, takođe, i naziv katastarske opštine, broj i površina katastarske parcele zasađene pod odgovarajućom biljnom kulturom za koju je izvršena nabavka derivata nafte i biogoriva za poljoprivrednu proizvodnju i ostalo.

Poljoprivrednici imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Tokom protesta prošle godine u maju i tokom jeseni, poljoprivrednici su između ostalog tražili da im se omogući dobijanje plavog dizela, odnosno goriva za poljoprivrednu mehanizaciju koje je oslobođeno državnih nameta, poreza i akcize.

Povlastica plavi dizel postoji u Hrvatskoj i zahvaljujući njoj nafta za poljoprivrednike je od 0,87 do 1,05 evra po litru (od 101 do 122 dinara za litar), prema podacima HAK-a (Hrvatska auto-revija).

Poljoprivrednici u Srbiji do sada su popust na dizel gorivo ostvarivali uz Agro karticu.

Cena „plavog dizela“ u Hrvatskoj (skoro) nepromenjena

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.