Kako se prijaviti za subvencije namenjene fiskalnim obveznicima

Foto: Pixabay

Obveznici fiskalizacije mogu da se prijave do 31. januara naredne godine za dobijanje novčane pomoći, saopštila je Poreska uprava. Subvencije će biti u iznosu od 100 evra po jednom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu, a njihovi korisnici imaju obavezu da u roku od pola godine počnu sa evidentiranjem prometa putem elektronskog fiskalnog uređaja.

Preduslov za dobijanje subvencije je podnošenje prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (PGJO).

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalne kase u skladu sa zakonom kojim se one uređuju. Za one koji nisu u sistemu PDV-a iznos subvencija će biti povećan za 20 odsto.

Kako bi ostvario pravo na subvencije obveznik fiskalizacije može da podnese samo jednu izjavu za dodelu finansijske podrške. Potrebno je i da bude osnovan i upisan u nadležnom registru zaključno sa 29. oktobrom 2021. godine.

Prijava PGJO se podnosi putem portala ePorezi. Korisničko uputstvo za prijavu poslovnog prostora i poslovnih prostorija može da se pronađe na sledećem LINKU.

Počinje prijava za subvencije fiskalnim obveznicima

Prema najnovijim zakonskim izmenama korisnici fiskalizacije biće u obavezi da pređu na novi način fiskalizacije od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine.

Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava odlučuje o prijavi u roku od tri dana od dana podnošenja. O tome u poresko sanduče na portalu ePorezi dostavlja obaveštenje podnosiocu prijave u elektronskom obliku.

Obaveštenje je digitalno potpisano od strane Poreske uprave, što, kako se objašnjava, potvrđuje validnost dokumenta.

Obveznici fiskalizacije koji ostvare pravo na subvencije biće u obavezi da u roku od šest meseci od početka primene zakona o fiskalizaciji počnu sa evidentiranjem prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja. U suprotnom moraju da vrate subvencije, sa obračunatom kamatom.

MINISTARSTVO SPREMA NOVI ZAKON, ČITAĆE FISKALNE KASE U REALNOM VREMENU
MALI: NAJVEĆI TERET NOVIH FISKALNIH KASA I SOFTVERA PREUZEĆE DRŽAVA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.