Vesti iz zemlje

06.12.2022. 14:12

Autor: Katarina Baletić

Kineski vlasnici Železare zarađuju, a građani im doplaćuju za gas

Železara Smederevo koja je u vlasništvu HBIS Group Foto: Youtube - Diamond Heads Production

HBIS Group, vlasnik Železare Smederevo, u vrhu po profitu

Vlasnik železare u Smederevu, kineska kompanija HBIS grupa, iako veoma profitabilna, indirektno je dobila državnu pomoć od par desetina miliona evra preko subvencionisane cene gasa, navodi Fiskalni savet u oceni predloga budžeta.

„Nema ekonomskog opravdanja da građani Srbije plaćaju, na primer, troškove poskupljenja gasa kompaniji HBIS GROUP (bivša Železara Smederevo) koja gas plaća oko 30 miliona evra godišnje – tim pre što je ovo preduzeće imalo profit u 2021. od 200 miliona evra“, piše u oceni budžeta.

Slično tome, nema ekonomskog opravdanja ni da svi građani, uključujučujući i siromašne bez priključka za gas, plaćaju račune pojedinaca koji troše gas, među kojima ima i onih sa višim životnim standardom i koja takva pomoć objektivno nije potrebna.

Intervencija države je ekonomski opravdana i fiskalno racionalna samo kada se radi o preduzećima koja imaju visoke troškove energenata i proizvode za domaće tržište ili u slučaju socijalno ugroženih domaćinstava.

Ukupan budžetski trošak Vladine politike subvencionisanja cene gasa dostići će barem 1,7 milijardi evra u 2023. godini.

Ukoliko se sagleda struktura domaće potrošnje gasa, računica Fiskalnog saveta je da će od tog iznosa oko milijardu evra predstavljati indirektnu subvenciju za srpska preduzeća, oko 450 miliona evra za toplane, dok je oko 250 miliona evra pomoć za domaćinstva koja imaju priključak za gas.

Naročito problematično je da troškove poskupljenja nabavne cene gasa snose svi poreski obveznici umesto potrošača, ocenjuje Fisklani savet.

„Opravdanja za ovakvu politiku, poput onih da će poskupljenje gasa ugroziti konkurentnost srpske privrede ne stoje jer su cene gasa za konkurente u Evropi već snažno povećane“, piše u oceni budžeta.

„Tvrđava“ i meštani podneli krivičnu prijavu protiv železare u Smederevu

Srbijagas pravi gubitke pre svega zbog postojeće razlike između nabavne i prodajne cene gasa.

Nakon poslednjih korekcija finalne cene gasa od nešto preko 20 odsto (devet odsto u avgustu 2022. godine i dodatnih 11 odsto od januara 2023. godine) gubici Srbijagasa će se naredne godine umanjiti, ali će ih i dalje biti.

Fiskalni savet upozorava da Vlada treba da što pre otkloni ovu razliku u ceni gasa naročito jer se gubitak Srbijagasa najčešće pokriva iz republičkog budžeta.

HBIS grupa je 2021. godine bila četvrta najprofitabilnija kompanija u Srbiji.

APR: Najprofitabilnija u Srbiji je Zijin Mining iz Bora

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.