Ko će kupiti banku staru skoro 50 godina? FOTO: Nova ekonomija

Ko je zainteresovan za Komercijalnu banku?

Ko će kupiti banku staru skoro 50 godina? FOTO: Nova ekonomija

Investicioni fond Ripplewood Advisors u vlasništvu biznismena Tima Kolinsa, neimenovana turska banka, i mađarska OTP, koja je u međuvremenu kupila Vojvođansku banku i u procesu je zatvaranja transakcije za preuzimanje Societe Generale banke, SOGE lizinga i SOGE osiguranja u Srbiji, zainteresovani su za kupovinu Komercijalne banke. Kako su preneli domaći mediji, kao mogući kupac spominje se i biznismen Miodrag Kostić. 

Ripplewood Advisors L.L.C sa sedištem u Njujorku i kancelarijom u Japanu je private equity i venture capital firma koja uglavnom ulaže u firme za proizvodnju robe široke potrošnje, u finasijske usluge, obrazovanje, medicinske usluge, proizvodnju elektronske opreme i komponenti, proizvodnju hrane, hemijsku industriju, tehnolgije isl. Ovaj fond je 2014. godine u Letoniji, sa još 12 partnera, kupio 75% akcije Citadele banke. 

Bivši američki sekretar Džon Keri i američki investitor Tim Kolins posetili su Srbiju u maju 2018. kada su razgovarali sa predsednikom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Kako je nezvanično preneo Danas, Kolinsov Ripplewood Advisors je dao ponudu za preuzimanje po 20 % akcija u Telekomu Srbije i u Komercijalnoj banci. 

Za i protiv prodaje Komercijalne banke

Vlada Srbije je pre nekoliko dana potpisala ugovor sa francuskom konsultantskom kućom Lazard koja će biće savetnik u izboru strateškog partnera Komercijalne banke. Kako je predviđeno Instrumentom za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument), koji je potpisan sa Medunarodnim monetarnim fondom, objava tendera se očekuje do kraja juna ove godine. Ugovor sa novim strateškim partnerom za Komercijalnu banku trebalo bi da bude potpisan do kraja 2019. godine

Država u Komercijalnoj banci ima 42% vlasništva, EBRD 24,4%, a IFC, kao deo Svetske banke, 10% kapitala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.