Vesti iz zemlje

17.02.2021. 14:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Koliko je država Srbija platila onlajn nastavu?

U obezbeđivanju uslova za praćenje nastave na daljinu Ministarstvo prosvete se u značajnoj meri oslanjalo na donatore. Država je od uvođenja vanrednog stanja omogućila besplatno korišćenje Majkrosoft platforme Teams, a svim nastavnic...

Pixabay

Nema preciznog podatka koliko je država iz budžeta izdvojila za realizaciju nastave na daljinu, a podaci do kojih je došla Nova ekonomija pokazuju da se Ministarstvo prosvete u velikoj meri oslanjalo na pomoć donatora. Roditelje i nastavnike je koštalo prilično, dobar deo je izdvojio 500 evra da bi deci organizovao nastavu na daljinu. 

Kompanije i nevladine organizacije prevashodno su obezbedile tehničke uređaje i internet za najsiromašnije đake, dok je najveći broj nastavnika tokom onlajn nastave koristio sopstvene resuse ili su tehničke uređaje pozajmljivali iz svojih škola na revers.

„Država je od uvođenja vanrednog stanja omogućila besplatno korišćenje Majkrosoft platforme Teams, a svim nastavnicima podeljeni su nalozi i obezbeđene potrebne obuke. Bilo je škola koje su odlučile da koriste i druge platforme. Najzastupljenija je Google Classrom. Omogućen je besplatan pristup RTS Planeti i sajtovima koji se koriste za školu, kao što je sajt „Raspored nastave“, „Moja škola“ i slično. Osim toga, postignut je dogovor sa operaterima da se ne naplaćuje mobilni internet“, odgovaraju iz Ministarstva prosvete na pitanje Nove ekonomije koliko su novca i resursa izdvojili za realizaciju nastave na daljinu u periodu od marta do juna 2020. i u prvom polugodištu ove školske godine. 

 Roditelji potrošili i do 500 evra za onlajn nastavu

Kako navode, pripremljena su i uputstva za korišćenje alata za izvođenje obrazovno- vaspitnog procesa učenjem na daljinu, dostupna su na sajtu Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija obezbeđen je internet u svakoj školi. 

U Ministarstvu kažu da su za učenike osmog razreda koji nisu imali uslove da prate nastavu na daljinu i pristupe onlajn probnom završnom ispitu, obezbeđeni iz donacija internet i/ili tehnički uređaji (tablet i mobilni), zahvaljujući Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade RS i kompanijama.

Tako je Huawei Srbija donirala 100 tableta, Comtrade je obezbedio 300 telefona, a Telekom 800 internet kartica i 800 telefona, VIP 800 internet kartica i 400 telefona i Telenor 800 internet kartica i 400 telefona, što je ukupno 4.400 uređaja i kartica.

Ministarstvo prosvete je najviše resursa usmerilo ka snimanju TV časova, koji su emitovani preko kanala javnog servisa i platforme RTS Planeta, a u drugom polugodištu prošle školske godine i mnoge lokalne televizije su u svoju programsku šemu ubacile edukativne priloge i prikazivale snimljene časove na jezicima nacionalnih manjina. Među njima su televizije Vanje, Bujanovac, Preševo, Sandžak televizija, RT Caribrod, RTV Panon, RTV OK Kovačica, televizije Pančevo, Banat, Petrovec, Stara Pazova, TV Kopernikus… Time je omogućen veliki obuhvat dece nastavom na daljinu i obezbeđeno  pravo na obrazovanje svih. Osim toga, i nacionalni saveti nacionalnih manjina su svoje sajtove, Youtube kanale i druge resurse stavili u službu obrazovanja, napominju u Ministrarstvu prosvete.

Pomoć donatora i nevladinog sektora nije bila usmerena samo ka deci iz ugroženih društvenih grupa.

Iz Ministarstva podsećaju da je Unicef obezbedio sredstva za kupovinu softvera neophodnog za snimanje TV časova od kuće, na šta se prešlo kada je buknula epidemija u osnovnoj školi koja je u početku služila kao improvizovani studio.

Unicef nabavio specijalizovani softver za snimanje lekcija

U Unicefu za Novu ekonomiju pojašnjavaju da su nabavili 79 licenci za specijalizovani softver za snimanje lekcija za učenje na daljinu, kao i 28 laptop računara za iste potrebe. 

„UNICEF je nabavio i donirao softver za konverziju govora u tekst Radio televeziji Srbije kako bi se omogućila bolja pristupačnost nastavnih sadržaja koji se emituju na televiziji. Kupljen je i Vimeo kanal za emitovanje nastavnih sadržaja za srednje stručne škole“, kažu u toj organizaciji. 

Iz Ministarstva dodaju da su svoj doprinos u realizaciji nastave na daljinu u prethodnom periodu dale i druge međunarodne organizacija koje su obezbedile besplatne onlajn obuke za zaposlene u prosveti i/ili edukativne materijale namenjene predškolskoj ili školskoj deci i njihovim roditeljima, kao što su Svetska Banka, Majkrosoft, Save the Children, Dečja fondacija Pestaloci…

„Pošto su naša ciljna grupa deca iz najsiromašnijih porodica to jest iz najsiromašnijih regiona Srbije, neki od njih u kućama nemaju ni struju, deo pomoći je bio usmeren školi kao podrška u štampanju materijala za učenje koji je distribuiran deci koja nisu imala mogućnosti da se uključe u onlajn nastavu, rečeno je Novoj ekonomiji u Dečijoj fondaciji Pestaloci.

Kako bi se obezbedio pristup obrazovanju za deci iz ugroženih grupa tokom pandemije, fondacija Pestaloci, direktno ili preko operativnih partera je za učenike iz  71 partnerske škole obezbedila: 585 tableta, 20 štampača, 54,  tonera,35 paket školskog materijala (beleške, olovke), osam pametnih telefona, devet prenosnih računara, jedan desktop kompjuter, 108 udžbenika za učenike,169 paketa papira. Tri učionice u tri škole su opremljene nameštajem, tabletima za učenike i  didaktičkim materijalom, a 424 porodice su dobile besplatan internet od juna do decembra 2020. u saradnji sa organizacijom Digitalna Srbija, navode u ovoj fondaciji. 

Iz Unicefa najavljuju da će u okviru projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“  30 osnovnih škola tokom februara dobiti ukupno 1.890 tableta i 60 laptop računara koji će činiti školske biblioteke obrazovnih tehnologija.

Iz njih će đaci koji nemaju digitalne uređaje moći da pozajmljuju tablete i koriste ih za učenje na daljinu. Lapotop računare na korišćenje će dobiti i 250 trenutno angažovanih pedagoških asistenata u školama. Ovaj projekat Unicef sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uz finansijsku podršku Evropske unije.

U Ministarstvu kažu da će opremanje škola tehničkom opremom u narednom periodu biti finansirano i iz kredita Evropske investicione banke. Planirana je nabavka 18.500 laptopova i opremanje 21.500 digitalne učionice.

V. S, I. P 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.