Kompanija Bimal planira da kupi fabriku ulja Sunce iz Sombora

Kompanija Bimal iz Brčkog namerava da kupi fabriku ulja Sunce iz Sombora, a po informacijama portala Agrosmart, pregovori dveju uljara su pri kraju, dok konačan ugovor o kupovini još nije potpisan.

Kako se navodi, kompanija Bimal već neko vreme koristi pogone za preradu uljarica u Somboru, a namera je da postane i vlasnik te fabrike.

Bosanska kompanija "Bimal" je privatizovana 2002. godine, a većinski vlasnik je austrijska firma Sid oil (Seed Oil Holdings), koja je u nju uložila više od 100 miliona konvertibilnih maraka.

U Poslovnom sistemu Invej za portal Agrosmart je rečeno da je Sunce i dalje u njihovom vlasništvu, a da je Bimal partner u komercijalnom poslu.

"Jesmo partneri, ali naše je legitimno pravo da ulazimo u partnerske odnose u kojima jedna kompanija daje sirovinu, a druga svoje pogone za proizvodnju", kazali su u Inveju.

Po saznanjima Agrosmarta, na zvaničnoj prezentaciji Inveja uljara Sunce više ne stoji među članicama tog Poslovnog sistema, za razliku od vrbaškog Vitala koji je i dalje navedena kao član.

O prodaji somborske uljare već dugo se spekuliše, a pre "Bimala" u njoj je uljarice preradjivala novobečejska kompanija Žitoprerada.

Sunce je pre deset godina od kompanije Delta Miroslava Miškovića, kupio Predrag Ranković-Peconi, i od tada je fabrika imala nekoliko uspona i padova.

Jedan od načina rešavanja problema u poslovanju bio je izdavanje uljare u zakup, a Invej ima praksu da drugim uljarama ustupa i preradjivačke kapacitete u vrbaskom Vitalu.

Bimalovo ulje može se naći na tržištu regiona, Evropske unije, a predstavnici kompanije izjavljivali su da se u poslednjih nekoliko godina beleži sve veći izvoz u Tursku i zemlje Bliskog istoka, te da su proizvodi stigli i do Kine i Malezije, navodi Agrosmart.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara