Vesti iz zemlje

13.02.2024. 10:39

Biznis.rs

Autor: Nova ekonomija

Kompanije Beogradsku berzu vide kao „trošak i obavezu“

Samo tokom prošle godine sa Beogradske berze delistirana su 44 akcionarska društva, dok je tokom 2022. sa domaćeg tržišta kapitala otišlo još 48....

Foto: Pixabay

Glavni razlog zbog kog kompanije napuštaju Beogradsku berzu jeste njihova percepcija da je ovo tržište kapitala obavezu i trošak, odnosno da generalno nemaju nikakve koristi od te vrste otvorenosti, ocenio je glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić u razgovoru za Biznis.rs.

Na Beogradskoj berzi trenutno je listirano 891 akcionarsko društvo, a prema rečima Gujaničića, u kontinuitetu se trguje sa svega desetak akcija.

Na Prime listingu su akcije pet kompanija – Aerodrom „Nikola Tesla“, NIS, „Jedinstvo“ iz Sevojna, Fintel i Metalac iz Gornjeg Milanovca, dok su na Open Marketu akcije Dunav osiguranja, Žitopeka iz Niša, Impol Sevala i Messer Tehnogasa.

„Neki većinski vlasnici kapitala su iskoristili činjenicu da je tržište akcija desetkovano, pa su taj preostali delić vlasništva otkupili po dosta nižim cenama od realnih, koristeći aktuelnu zakonsku regulativu. Uglavnom, u situaciji kada je tržište dosta slabo nadmoć većinskih vlasnika u odnosu na manjinske akcionare još više dolazi do izražaja, pa smo retko imali slučajeve da se po fer vrednosti mali akcionari ‘izbace’ iz kompanije“, ocenio je Gujaničić.

Tokom 2007. godine, odnosno po izbijanju velike svetske ekonomske krize, sa Beogradske berze „ispisalo“ se oko 220 preduzeća.

Sledeće 2008. godine odluke o povlačenju donelo je još 215 kompanija, a 2009. godine oko 225 akcionarskih društava.

U pandemijskoj 2020. godini, Beogradsku berzu napustilo je 65 preduzeća.

Od 2004. do danas stotine preduzeća krenulo je istim putem, a samo tokom 2023. godine desila su se veoma interesantna „povlačenja“. Jedno od njih je isključenje akcija Luke Beograd, kompanije koja se našla u fokusu javnosti zbog pitanja tretmana malih akcionara, kao i procene vrednosti kapitala prilikom privatizacije. Akcije Luke Beograd ispisane su na zahtev današnjeg većinskog vlasnika – kompanije Metico Investment.

Početkom prošle godine sa Berze su isključene i akcije ALTA banke, i to pošto je završen postupak prinudnog otkupa akcija u kome su sve akcije otkupljene od jednog akcionara. Prema podacima bonitetne Agencije za privredne registre, jedini vlasnik ALTA banke danas je ALTA Pay Group iz Beograda.

Beogradska i Atinska berza razmatraju dublju saradnju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.