Vesti iz zemlje

25.05.2023. 16:33

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Konkurs za energetsku efikasnost zgrada javnog sektora

Panorama Beograda Foto: Nova ekonomija

Beograd ponovo rapisao tender za uređenje nove zgrade Muzeja grada

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) poziva institucije i lokalne samouprave u Srbiji da se prijave na javni poziv za podršku u primeni mera energetske efikasnosti, koji je raspisan u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Cilj ovog poziva je da pomogne renoviranje zgrada i komunalnih sistema u javnom sektoru kako bi se smanjila potrošnja energije, korišćenje fosilnih goriva, a time i emisije gasova sa efektom staklene bašte i zagađujućih čestica, navodi se u saopštenju.

Na poziv mogu da se prijave institucije u nadležnosti Vlade Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodina, kao i lokalna samouprava (JLS).

Za najmanje pet odabranih objekata iz javnog sektora UNDP će izraditi projektnu dokumentaciju neophodnu za renoviranje po ESCO modelu javno-privatnog partnerstva.

Zainteresovane institucije i lokalne samouprave mogu da saznaju više detalja i da se prijave na ovaj Javni poziv OVDE.

NARUČUJU SE GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA ZA POTREBE NOVE ZGRADE BEOGRADSKE FILHARMONIJE

ESCO, odnosno model ugovora o energetskim uslugama, omogućava da privatna kompanija uloži sopstvena ili kreditna sredstva u izvođenje radova kojima se smanjuje potrošnja energije u javnim objektima.

Povraćaj ulaganja i profit privatna kompanija ostvaruje na osnovu ušteda energije i budžeta koje zahvaljujući boljoj energetskoj efikasnosti renoviranog javnog objekta njen partner ostvari u dogovorenom vremenskom periodu.

Prema analizama te uštede mogu iznositi i više od 50 odsto. Na taj način javni sektor ne mora da ulaže sopstvene resurse u unapređenje mera energetske efikasnosti, a nakon isteka ugovora sa ESCO kompanijom ostvaruje i finansijsku uštedu, navodi se u saopštenju.

ESCO je u Evropskoj Uniji prepoznat kao način za mobilizaciju privatnog kapitala u energetskoj tranziciji i kao prilika za otvaranje novih, zelenih radnih mesta.

Veliko interesovanje za zelenu tranziciju srpske privrede

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.