Ostalo Svet

20.04.2023. 12:57

Autor: Nova ekonomija

Za energetsku efikasnost u javnim objektima 400 miliona dinara

Raspisan konkurs za energetsku efikasnost u lokalnim samoupravama

Foto: Pixabay

Ostalo Svet

20.04.2023. 12:57

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu 400 miliona dinara. Ta sredstva namenjena su za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u lokalnim samoupravama, gradovima i opštinama.

Kako je saopšteno na sajtu Vlade Srbije, maksimalni iznos koji se dodeljuje po jednom projektu iznosi 30 miliona dinara, a maksimalno 70 odsto iznosa ukupne vrednosti projekta, navodi se na sajtu Vlade.

Kako se dodaje, devastirane jedinice lokalne samouprave, njih 19, imaju mogućnost da dobiju 100 odsto sredstava, a maksimalno 30 miliona dinara.

„Novina u odnosu na prethodne javne pozive jeste da će se pri ocenjivanju predloga posebno vrednovati projekti u opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha“, naglasila je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

Obnovljivi izvori spasavaju srpsku energetiku, termoelektrane će sve češće otkazivati

Na javni poziv mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave i da predlože svoje projekte unapređenja energetske efikasnosti u školama, predškolskim ustanovama, domovima zdravlja, upravnim zgradama i drugim objektima koji se koriste u zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti, kulturi, sportu i komunalnim delatnostima.

Opštine koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha imaju pravo da prijave dva projekta, od kojih jedan mora da obuhvati meru ugradnje kotla na biomasu ili prirodni gas ili ugradnju toplotne pumpe.

Za meru modernizacije javnog osvetljenja, maksimalno učešće Uprave je 20 odsto, odnosno 4,5 miliona dinara.

Mere energetske sanacije koje će se finansirati kroz javni poziv obuhvataju, između ostalog, zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi i solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Javni poziv je otvoren do 2. juna, a očekuje se da će rešenje o dodeli sredstava biti doneto u prvoj polovini jula

Očekuje se da će se realizacijom projekata u okviru ovog javnog poziva ostvariti ušteda energije od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od mera koje se primenjuju, što će uticati na smanjenje troškova grejanja zimi i hlađenja leti, kao i na smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako je krajem prošle godine prenela Nova ekonomija, Srbija je uzela 45 miliona evra kredita za unapređenje energetske efikasnosti.

Nešto kasnije, u januraru 2023. godine Autonomna pokrajina (AP) Vojvodina saopštila je da će uzeti 12 miliona evra kredita za unapređenje energetske efikasnosti.

Na grejanje trošimo više nego građani EU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.