Srbija

25.11.2022. 15:43

Autor: Katarina Baletić

Srbija uzima 45 miliona evra kredita za unapređenje energetske efikasnosti

Foto: Pixabay

Srbija

25.11.2022. 15:43

Srbija uzima kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) vredan 44,9 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti, vidi se iz Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu.

Sporazum o zajmu koji je deo Projekta čiste energije i energetske efikasnosti za građane je potpisan u Beogradu, 16. novembra.

Projekat je strukturian kroz sprovođenje aktivnosti podeljenih u dve osnovne komponentne koje će biti finansirane iz ovog kredita.

Prva se odnosi na finansiranje ulaganja u energetsku efikasnost, održivo grejanje i ugradnju krovnih solarnih panela u stambenim zgradama.

U okviru ove komponente finansiraće se grantovi koje dodeljuje Ministarstvo rudarstva i energetike.

Projekat će predstavljati uvećanu i unapređenu verziju postojećeg državnog programa koji je kao pilot-incijativu 2021. godine pokrenulo Ministarstvo.

U sklopu tog programa, vlasnici kuća i stanova u zgradama mogu da podnesu zahtev svojoj jedinici lokalne samouprave za odobravanje subvencija za potrebe sufinansiranja mera uvođenja čiste energije i unapređeneja energetske efikasnosti.

Druga komponenta odnosi se na tehničku podršku i pomoć pri realizaciji. Obuhvata izradu javnih politika, studija, revizija, tehničkih projekata, ali i razvoj trđišta i izgradnju kapacitet Ministarstva rudarstva i energetike i jedinica lokalne samouprave.

Povlačenje sredstava neće biti moguće dok Srbija, posredstvo Ministarstva rudarstva energetike, ne pripremi i usvoji projektni operativni priručnik i priručnik za grantove koji bude prihvatljiv za IBRD.

Datum završetka Projekta je 30. novembar 2027. godine do kada će Srbija i moći da povlači sredstva iz ovog kredita

Vlada je usovjila Nacrt zakona o potvrđivanja Sporazuma o zajmu i uputila ga Narodnoj skupštini na odlučivanje po hitnom postupku.

Iskustva građana koji su ugradili solarne panele i postali „prozjumeri“

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je juče sa direktorom Evropske investicione banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanjelijem o saradnji na projektima u energetskom i rudarskom sektoru, saopštilo je Minstastvo.

Kolanjeli je istakao da Evropska investiciona banka za obnovu i razvoj želi da pruži punu podršku Republici Srbiji u finansiranju dugoročne strategije dekarbonizacije. Takođe, Republici Srbiji je na raspolaganju i ekspertska pomoć EBRD u izradi strateških planova, dodao je Kolanjeli.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.