Vesti iz zemlje

02.03.2022. 14:40

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Konkurs za nastavnike i učenike za učenje kroz igru — EduGejming

Nastavnici matematike i informatike osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim učenicima i kolegama koji podučavaju druge predmete, imaju priliku da se prijave na konkurs za razvoj igara u nastavi - EguGejming, od danas do 20. aprila 2022. ...

Foto: Nordeus fondacija

Nastavnici matematike i informatike osnovnih i srednjih škola, zajedno sa svojim učenicima i kolegama koji podučavaju druge predmete, imaju priliku da se prijave na konkurs za razvoj igara u nastavi EguGejming, od danas do 20. aprila 2022. godine. 

Konkurs je otvoren uoči pripreme jedanaeste najmasnovnije naučnopopularne manifestacije u Srbiji posvećene matematici, Maj mesec matematike (M3).

U cilju popularizacije matematike i učenja i kroz igre, ove godine se Centru za promociju nauke i Matematičkom institutu SANU pridružuju Nordeus fondacija i Društvo matematičara Srbije.

„Želimo da podstaknemo škole da budu centri kreativnosti, preplitanja disciplina, istraživanja i rešavanja problema. Igra je sjajan način da se to postigne jer se mora duboko razmišljati o temi kako bi se učinila jednostavnom i zabavnom. Željno iščekujemo radove škola iz cele Srbije jer znamo da svuda ima veoma angažovanih nastavnika i učenika“, izjavio je Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije. 

EduGejming program osmišljen je tako da kombinuje elemente igre sa nastavnim programom, kako bi učenici razvijali veštine kreativnog rešavanja problema i istraživačkog pristupa učenju.

Cilj je napraviti edukativnu igru za jednu nastavnu jedinicu iz bilo kod predmeta koji sadrži elemente matematike koja će pomoći da se taj predmet lakše i bolje savlada.

Ovo je prilika da se nastavnici informatike i matematike, udruže sa nastavnicima drugih predmeta poput biologije, fizike, geografije, umetnosti i humanističkih nauka, i svojim učenicima kako bi stvarali zajedno. 

Radovi pobedničkih timova biće predstavljeni na tradicionalnoj manifestaciji „М3“, koja se kod nas organizuje već 11. godinu zaredom. Pored promocije najbolje timove i njihove škole očekuju i druge vredne nagrade.

Kakav zadatak očekuje učesnike?

Nastavnici i učenici treba da osmisle pravila igre koja će trajati najviše 3 školska časa, a kroz koju će se izvršiti sistematizacija ili provera jedne nastavne jedinice. Dok kreiraju edukativnu igru, učesnici treba da imaju na umu pet kriterijuma koje treba ispuniti: igra treba da ima jasno definisana pravila, potrebno je predstaviti edukativne elemente igre — pokriveni osnovni pojmovi izabrane nastavne jedinice, navesti koji je ishod plana nastave i učenja se ostvaruje uvođenjem igre u nastavni proces, izložiti kako se prati napredak učenika tokom igre (prelazak nivoa, osvajanje bedža, određenog broja poena…), navesti povlastice koje donose pređeni nivoi, osvojeni bedževi ili poeni, povezati nastavnu jedinicu sa ostalim predmetima i ostalim nastavnim jedinicama unutar predmeta.

Foto: Marko Risović

U konkursu mogu da učestvuju i nastavnici drugih predmeta u kojima su zastupljeni elementi matematike. 

Kako se prijaviti na konkurs?

Prijavu je potrebno popuniti do 20. aprila u podne putem elektronske forme koja je dostupna na sledećem linku. Uz popunjenu prijavu, učesnici treba da dostave opis igre u formi video-zapisa u maksimalnom trajanju do pet minuta.

Kako bi uspešno popunili sva polja i dodali svoj video-materijal prilikom prijave, neophodno je koristiti Google mejl nalog. 

Pobednici i nagrade

Komisija će odabrati tri videa najkreativnijih rešenja koja su ispunila pomenutih pet kriterijuma. Pored toga što će radovi najboljih timova biti predstavljeni na manifestaciji M3, za školske kabinete najboljih timova biće obezbeđena i savremena oprema.

Takođe, nagrađeni radovi i pobedničke škole biće promovisani u medijima kao primeri dobre prakse. Svi video-materijali biće deo baze edukativnih „igrovnih“ časova, koji će se nalaziti na platformi Nordeus fondacije i biti dostupni svim školama u zemlji.

Organizatori su: Centar za promociju nauke: www.cpn.edu.rs, Matematički institut SANU: www.mi.sanu.ac.rs, Nordeus fondacija: https://nordeusfondacija.org/, Društvo matematičara Srbije: www.dms.rs.

O Nordeus fondaciji

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetencija za 21. vek.

Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.