Vesti iz zemlje

27.04.2020. 16:59

NIS

Autor: Nova Ekonomija

Korona i cena nafte uticali na poslovanje NIS-a

Poslovanje NIS grupe u prvom tromesečju 2020. godine bilo je pod snažnim uticajem drastičnog pada cena nafte na svetskom tržištu i pada potražnje za naftom i naftnim derivatima u uslovima pandemije virusa COVID-19, saopštila je Naf...

NIS

Poslovanje NIS grupe u prvom tromesečju 2020. godine bilo je pod snažnim uticajem drastičnog pada cena nafte na svetskom tržištu i pada potražnje za naftom i naftnim derivatima u uslovima pandemije virusa COVID-19, saopštila je Naftna industrija Srbije. 

Ističe se da je i u ovim okolnostima NIS realizovao obiman investicioni portfolio vredan 7,7 milijardi dinara i time nastavio ulaganja u razvoj i modernizaciju. Najviše je ulagano u projekte proizvodnje i prerade nafte i gasa. 

Kada je reč o operativnim pokazateljima, NIS je uprkos nepovoljnim okolnostima ostvario dobre rezultate, navodi se u saopštenju. 

U periodu januar-mart na naftnim poljima NIS-a proizvedeno je 319 hiljada uslovnih tona nafte i gasa. U Rafineriji nafte u Pančevu prerađeno je 860 hiljada tona nafte i poluproizvoda, što je 44 odsto više nego prošle godine. Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 778 hiljada tona, što je 7 odsto više u odnosu na prvo tromesečje prošle godine. Zabeležen je i rast izvoza od 63 odsto. 

U prvom kvartalu NIS je realizovano novi digitalni projekat – puštena je u rad Drive.Go mobilna aplikacija koja pruža mogućnost plaćanja goriva na točionom mestu NIS Petrol i GAZPROM benzinskih stanica, bez ulaska u prodajni objekat. Korišćenje aplikacije u ovim okolnostima istovremeno doprinosi zaštiti i očuvanju zdravlja zaposlenih i potrošača. 

Takođe, NIS je uspeo da pokazatelj EBITDA očuva na pozitivnom nivou iako ona za prva tri meseca 2020. godine iznosi 5,2 milijarde dinara, što je 18 odsto manje od rezultata ostvarenog prošle godine, dok je zabeležen neto gubitak od 1,1 milijarde dinara. 

Obaveze NIS grupe po osnovi poreza i drugih javnih prihoda za prvo tromesečje iznose 39,9 milijardi dinara.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS ocenio je da su poslovni rezultati u ovom tromesečju posledica  okolnosti na koje kompanija nije mogla da utiče. 

On je dodao i da kompanija već čini značajne korake koji će pozitivno uticati na  učinak u nastavku godine. 

U fokusu će nam biti mere za povećanje efikasnosti poslovanja i smanjenje troškova u svim oblastima koje nisu od suštinske važnosti za funkcionisanje biznisa. Takođe, nećemo odustati od ulaganja u ključne razvojne projekte koji će nam doneti najviše koristi u budućnosti. Samo na taj način moći ćemo da očuvamo stabilnost na domaćem tržištu i nastaviti da stvaramo vrednosti za svoje akcionare i zaposlene, kao i širu zajednicu“, kazao je Tjurdenjev.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.