Srbija

21.09.2020. 11:09

krik.rs

Autor: Nova Ekonomija

KRIK: Podaci američkog Trezora otkrili sumnjive transakcije srpske fabrike čarapa

U zadnjih osamnaest godina zabeleženo je više od dva biliona dolara novčanih transakcija koje su banke prijavile kao sumnjive i prijavile odeljenju američkog Trezora koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala, piše portal Krik...

top secret Foto: Pixabay

Srbija

21.09.2020. 11:09

I pored kršenja prava radnika, država Srbija u subvencijama velikodušna prema fabrici čarapa „Real Knitting“, za koju njujorška banka tvrdi da je primila sumnjivu novčanu transakciju od 1,2 miliona dolara, prenosi portal KRIK.

Fabrika čarapa se nalazi u selu Gajdobra kod Bačke Palanke, na severozapadu Srbije i nju vlada smatra primerom strane investicije kakva je potrebna našoj zemlji.

Od 2011. godine, kada je otvorena, fabrika „Real Knitting“ dobila je gotovo 2 miliona evra pomoći države, uključujući i 1,4 hektara državnog zemljišta. 

Na svom sajtu „Real Knitting“ za sebe navodi da je „priča o uspešnoj kompaniji zasnovanoj na italijanskom ‘know how’ (umeću) i istinskom preduzetničkom duhu“.

Radnici ove fabrike sa kojima su novinari Krika pričali žalili su se na teške uslove za rad i pritisak koji na njih vrše šefovi, a radnica koja je učestvovala u štrajku, otpuštena je, a još je sumnjivije, kako se navodi u tekstu, vlasništvo fabrike i poreklo novca koji je stigao u Srbiju. 

Iako se u medijima predstavlja kao italijansko-ruska investicija, vlasnik srpske fabrike „Real Knitting“ je ofšor kompanija „Alpha Retail Group“ iz Hong Konga iza koje stoji jermenski biznismen, utvrdili su novinari KRIK-a. 

Ova hongkonška firma je, pokazuju njihovi nalazi, prethodnih godina prebacivala velike količine novca u Srbiju, a zatim ih vraćala na svoj račun u Singapuru. 

Jednu od tih transakcija, uplatu od gotovo 1,2 miliona dolara u srpsku fabriku čarapa, banka BNI Mellon sa sedištem u Njujorku označila je kao moguće pranje novca i prijavila je američkom Trezoru.   

POZADINA ISTRAŽIVANJA

U zadnjih osamnaest godina zabeleženo je više od dva biliona dolara novčanih transakcija koje su banke prijavile kao sumnjive i prijavile odeljenju američkog Trezora koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala, piše KRIK.

Dodaje se da je iz američkog Trezora, odnosno njegovog odeljenja koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala (FinCEN) procurilo više od dve hiljade poverljivih izveštaja koji svedoče o tokovima „prljavog“ novca širom sveta. 

Taj novac su kako otkriva novinarsko istraživanje pod nazivom „FinCEN dosijei“, koje predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i BuzzFeed News, slale razne firme uključene u korupciju, tajkuni i kriminalci.

Do dokumenata FinCEN-a, došli su novinari američkog medija BuzzFeed-a i podelili ih sa ICIJ-om i sa više od 400 kolega novinara iz 108 redakcija u 88 država. 

Izveštaji se odnose na period od 18 godina i sastavljani su od 1999. do 2017. godine.

Dokumenti otkrivaju da i je više velikih svetskih banaka – JPMorgan, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i New York Mellon – nastavilo da sprovodi transakcije kriminalaca, oligarha i korumpiranih političara, iako su ih američke vlasti ranije već kaznile jer nisu zaustavile tokove prljavog novca.

BuzzFeed inače nije otkrio ko je uzbunjivač od koga je dobio dokumenta.

Pored slučaja fabrike iz sela Gajdobre u Vojvodini, KRIK će na svom sajtu nastaviti ostale priče koje su u vezi sa sumnjivim transakcijama i deo su pomenutog istraživanja.

ŠTA SVE MOŽEŠ U SRBIJI KAD IMAŠ PRLJAV NOVAC

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.