Vesti iz zemlje

22.07.2022. 12:39

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Krov nad glavom: Ministarstvo pravde štiti izvršiteljku

Pixabay

Porodica Vuksanović obratila se Ministarstvu pravde sa zahtevom da udalji sa dužnosti izvršiteljku Mirjanu Dimitrijević, koja pokušava da ih iseli iz kuće na osnovu presude za objekat koji se srušio pre 22 godine, jer se protiv nje vode dva krivična postupka. Međutim, ministarka Maja Popović je u svom odgovoru porodici Vuksanović navela skoro sve zakonske razloge za razrešenje i udaljavanja sa dužnosti javnog izvršitelja, i zaključila da nisu ispunjeni uslovi za razrešenje.

„Obrazlažući odbijanje da razreši Mirjanu Dimitrijević, ministarka je nekako „propustila“ da navede da se javni izvršitelj može udaljiti sa dužnosti „ako se protiv njega vodi krivični postupak za krivično delo protiv pravnog saobraćaja ili službene dužnosti ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim delatnosti javnog izvršitelja“,  navodi Združena akcija Za krov nad glavom. 

Iz Krova nad glavom navode da su juče sa Snežanom Vuksanović bili u Ministarstvu pravde gde su zahtevali da je neko primi povodom disciplinske prijave koju su Vuksanovići podneli protiv Mirjane Dimitrijević, a i činjenice da se protiv ove javne izvršiteljke vode dva krivična postupka. 

Vuksanovići su, naime, 30.06.2022. podneli disciplinsku prijavu protiv javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević koja pokušava da ih iseli iz kuće na osnovu presude za objekat koji se srušio pre 22 godine.

Krivične prijave protiv izvršitelja, jedina brana od zloupotreba?
Izvršitelji iseljavaju iz stanova koji ne postoje

Na sastanku u ministarstvu, na koji je Snežana Vuksanović primljena nakon insistiranja aktivista Krova nad glavom, je rečeno da će povodom njene disciplinske prijave da zaseda disciplinska komisija, a deo oko krivičnih postupaka je ostao bez odgovora uz konstataciju da se ispitivanjem podnosioca prijave pre desetak dana od strane policije definitivno može smatrati da je krivično gonjenje Mirjane Dimitrijević formalno i započeto.

„Zahtevamo da ministarka pravde spreči uvećavanje štete porodicama koje progoni Mirjana Dimitrijević tako što će izvršiteljku udaljiti sa dužnosti, kao i da hitno preduzme sve što je u njenoj moći da se obeštete oni koji su već stradali od izvršiteljskog samovlašća, i da smesta predloži izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje će vratiti izvršni postupak pod efektivnu kontrolu suda“, piše u saopštenju. 

Kako navodi Krov nad glavom, pokušaj dokazivanja sa veštacima, „da može da se izvrši nemoguće“  što je radila u predmetu Vuksanovića, Mirjana Dimitrijević pokušala je i u slučaju porodice Marković, zbog čega se sada protiv nje vodi krivični postupak, gde je osumnjičena za nesavestan rad u službi

„Drugi krivični postupak, za koji smo takođe obavestili javnost, se vodi jer tužilaštvo izvršiteljku sumnjiči za falsifikovanje službene isprave“,  navodi Krov nad glavom. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.