Vesti iz zemlje

22.08.2013. 09:31

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Krstić: Za ekonomske reforme potrebna je politička podrška

Budući ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da bez političke podrške neće moći da sprovede reformu javnih finansija u Srbiji.
On je istakao da je uveren da ga i premijer i prvi potpredsednik vlade podržavaju u tom poslu.
„Došao sam na lični poziv (prvog potpredsednika vlade) Aleksandra Vučića, ali sam proteklih dana razgovarao i sa premijerom (Ivicom Dačićem) i još nekim članovima vlade. Smatram da postoji politička volja za zaokret u finansijama i ta podrška će biti neophodna“, rekao je on za RTS.
Krstić je rekao da mu je pre prihvatanja posla bilo važno da sagleda da li je uopšte moguće izvesti stvari na pravi put u srpskim finansijama i da je nakon analize zaključio da je to izvodljivo. 
Druga stvar koja mu je bila važna je, kako je naveo, politička volja za sprovodjenje reformi i on smatra da takvo raspoloženje u Vladi Srbije postoji.
„Moja vizija je vizija jedne normalne Srbije u kojoj vi možete da radite, u kojoj ćete da plaćate porez i uz to dobijete doprinose za koje ćete znati da će kroz 40 godina moći da budu isplaćeni kao penzije. Da li će to biti lako, neće, da li postoji magični štapić, ne postoji. Ja sam ubeđen i optimista sam da ću biti uspešan.“ 
Kao svoj prvi test kada postane ministar finansija Srbije najavio je izradu budžeta Srbije za 2014. godinu, ali i sprovodjenje akcionog plana vlade u finansijama. 
„Radićemo na povećanju budžetskih prihoda, zahvatanjem većeg dela poreskih obveznika, i ograničićemo troškove i subvencije (javnim preduzećima). Moraćemo da krenemo u promene u penzionom sistemu, ali i zdravstvu i prosveti“, rekao je Krstić. 
Da bi došli do promena moraće da se radi na nekoliko frontova, najpre povećanje budžetskih prihoda, gde se radi o zahvatanju većeg dela budžetskih obveznika ali i potencijalno reformi poreskog sistema kao takvog. 
„Na rashodnoj strani ćemo prosto morati da ograničimo troškove budžetkih korisnika, subvencije koje su ogroman izdatak u budžetu. Takođe, moraćemo da krenemo da razmišljamo o nekim dugoročnijim stvarima, sistemskim promenama, kao što su, zašto ne, to nije u ingerenciji ministarstva finansija, ali i zdravstvo, prosveta.“ 
Krstić je svestan da će morati da se sprovedu i neke nepopularne mere. On je naglasio da očekuje i otpor tim merama. 
„Kao što sam rekao, to se zove stezanje kaiša, to će biti smanjenje izdataka iz budžeta, za subvencije javnih preduzeća. Moraćemo da idemo na to da će svi morati da poštuju zakon, da plaćaju porez. Ono što treba da kažem da to nećemo da radimo na prečac, neće biti izuzetaka, mi ćemo primeniti princip i princip će svi morati da poštuju.“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.