Srbija

11.07.2024. 09:13

Danas

Autor: Nova ekonomija

Kvadrat stana za bezbednjake u Novom Sadu poskupeo 150 odsto

Zgrada u izgradnji Foto: Nova ekonomija

Nelegalni objekti koji su ozakonjeni nisu postali 2015. godine, ilustracija

Srbija

11.07.2024. 09:13

Stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u naselju Jugovićevo 2 u Novom Sadu koštaće 1.250 evra, piše Danas

To je za 150 odsto veća cena u odnosu na cenu od 500 evra po kvadratu, koliko su koštali prethodni izgrađeni stanovi.

Poslednji kontigent jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti konačno je spreman da primi nove stanare iako su zgrade završene pre skoro godinu dana.

Ova infmoracija se, pre nekoliko dana, pojavila na sajtu MUP-a, gde se obaveštavaju oni koji su predali dokumentaciju potrebnu za konkurisanje, da će privredno društvo zaduženo za prodaju ovih stanova 29. jula objaviti Javni poziv za prodaju 198 stanova u Novom Sadu u naselju „Jugovićevo 2“.

Međutim, umesto 500 evra po kvadratu, koliko su koštali prethodno izgrađeni stanovi, ovi će koštati čak 1250 evra, što je za 150 odsto veća cena.

Izmenjen zakon

Do nedavno je u Zakonu o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti postojao član u kome je bilo navedeno da cena kvadrata ovih stanova ne sme da prelazi cenu od 500 evra po kvadratnom metru bez PDV-a.

Međutim, u međuvremenu je izmenom i dopunom zakona ovaj član izbrisan, a umesto njega je u zakon stavljeno da će cenu kvadrata za svaku lokaciju posebno utvrđivati Komisija koju obrazuje Vlada.

Ovo je ujedno i bio problem zbog čega već završene zgrade sa 198 stanova čekaju nove stanare.

Postoji još jedna razlika u odnosu na prve zgrade gde su zidani stanovi koji su prodati po 500 evra.

Nove zgrade u prizemlju imaju poslovne prostore koji su još 2022. rasprodati na javnoj licitaciji sa početnom cenom od 2.000 evra za kvadratni metar, što je za samo 750 manje u odnosu na stanove koji se nalaze iznad njih.

Te lokale su kupila fizička lica i pravna lica koja nemaju veze sa snagama bezbednosti.

Dragan Rabatić, direktor agencije za nekretnine „Solis“ za Danas kaže da su cene stanova u Novom Sadu 2021. godine, kada su se prodavali prvi stanovi za bezbednjake za 500 evra po kvadratnom metru i sada gotovo iste.

„U ove tri godine bilo je variranja cena stanova, ali su sada manje-više iste kao 2021. Naredna, 2022. godina je bila najskuplja što se tiče nekretnina, a od 2023. godine se beleži blagi pad, tako da su se sadašnje cene stanova u Novom Sadu ponovo izjednačile sa onim iz 2021. godine“, navodi Rabatić.

Ostaje nejasno kako je sadašnja cena „jeftinih“ stanova skočila za neverovatnih 150 odsto, a cena kvadrata u Novom Sadu je praktično ista kao i 2021. godine kada je bezbednjacima stan prodavan za 500 evra za kvadratni metar.

Dva policijska službenika, čija su imena poznata redakciji, za Danas su istakli da su veoma razočarani zbog ove cene i da strahuju da neće moći da dobiju kredit za ovoliku cenu stana.

„Šta da vam kažem…ja sam za ovaj stan konkurisao još 2021. godine, jer nisam dobio stan u prvom krugu. Em čekam tri godine, em sad ova cena. Ispada da smo mi policajci drugog reda. Nije moja krivica što nisam uspeo da dobijem stan u prvom krugu, jer se lista pravila na osnovu principa „brzi prsti“. Pa nije to kviz, već rešavanje stambenog pitanja. Očekivao sam nešto višu cenu, o tome se odavno priča, ali spominjala se cifra od nekih 700 evra, što nije pošteno u odnosu na druge, ali je bilo nekako prihvatljivo, ali ovolika cena je sramota“, kaže novosadski policajac.

Njegov kolega potpuno isto razmišlja, ističući da obični policajci na ovoliku cenu kvadrata neće od banke moći ni da dobiju kredit.

„Policajac pozornik ima platu nešto višu od 75.000 dinara. Pri tom, ogroman broj mojih kolega je već u nekim kreditima jer sa tako malim platama je nemoguće ne uzeti kredit za neke ‘krupnije’ stvari. Koja banka će da odobri sada tom policajcu kredit gde će rata da mu prevazilazi više od dve trećine plate, a i da mu odobri kako sa tim patrljkom od plate da živi. Pri tom su sada krediti skuplji nego pre tri godine kada su kolege kupovale stanove za 500 evra. Ove stanove će moći sebi da priušte samo starešine i visoki oficiri MUP-a koji sada imaju duplo veće plate od običnog policajca na terenu, što nije bio slučaj ranije“, ogorčen je policajac iz Novog Sada.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, kupoprodajnu cenu stana za pripadnike snaga bezbednosti će na svakoj pojedinačnoj lokaciji ubuduće određivati Komisija koju obrazuje Vlada Srbije, na osnovu izveštaja koji će sastavljati posebna operativna grupa (a koju takođe obrazuje Vlada Srbuje).

Raspon cena za „bezbednjake“ će se tako kretati od procenjene proizvodne cene neto kvadrata (minimalna cena) do tržišne cene neto kvadrata na konkretnoj lokaciji (maksimalna cena).

Investitor izgradnje stambene zgrade i stanova na pojedinačnoj lokaciji (investitor je Srbija ili pivredno društvo koje ona osniva) dostavlja operativnoj grupi procenjenu tržišnu cenu stana koju određuje licencirani procenitelj, u skladu sa Zakonom o proceniteljima vrednosti nepokretnosti i Pravilnikom o nacionalnim standardima, kodeksu etike i pravilima profesionalnog ponašanja licenciranog procenitelja.

Operativna grupa će na osnovu procenjene tržišne cene stana i procenjene proizvodne cene stana Komisiji dostavljati izveštaj o ispunjenosti uslova za utvrđivanje kupoprodajne cene stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji,

Komisija će na osnovu izveštaja i dokumentacije (rešenja o građevinskoj o dozvoili, utvrđene pojedinačne lokacije), „a naročito uzimajući u obzir razvijenost jedinice lokalne samouprave“ na čijoj se teritoriji grade stambene zgrade utvrđivati cenu neto kvadrata.

Cena stanova za bezbednjake određivaće se na svakoj pojedinačnoj lokaciji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.