Vesti iz zemlje

10.07.2020. 05:55

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Lekari u novopazarskoj bolnici dobijali manju platu od zakonom propisane

petak...

Foto: Pixabay

Opšta bolnica Novi Pazar isplaćivala je zaposlenima manje plate od zakonom propisanih jer je pogrešno izračunavala naknade za dežurstva i minuli rad, sledi iz najnovijeg izvešaja Državne revizorske institucije (DRI).

Opšta bolnica Novi Pazar nije pisanom procedurom uredila postupke za obračun plata, dodataka i naknada, a zaposleni su prilikom određivanja dodatka za dežurstvo ili minuli dobijali manje nego što propisuje Zakon o platama u državnim organima i javnim službama, navodi se u izveštaju o reviziji finansijskog izveštaja Opšte bolnice Novi Pazar za 2019.  koji je objavila DRI na svom sajtu.

Konkretnije, dodatak na platu za dežurstvo nije uključivao u osnovicu za obračun ukupni koeficijent zaposlenog, već samo osnovni koeficijent, a propisani dodatak na platu za minuli rad obračunavan je samo na osnovicu koju čini osnovna plata, za redovan rad.

„Preporučuje se odgovornim licima Opšte bolnice Novi Pazar da ažuriraju program za obračun plata, dodataka i naknada zaposlenima u delu koji se odnosi na obračun dodataka na platu za vreme provedeno na radu i dodatka za dežurstvo u skladu sa odredbama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama“, navodi se u jednoj od preporuka.

Plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama po osnovu cene rada se utvrđuju na osnovu osnovice, koeficijenta, dela plate po osnovu radnog učinka i obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, podseća revizor.

Ukupan broj zaposlenih radnika u Opštoj bolnici Novi Pazar na dan 31. decembar 2019. godine iznosio je 750, od čega je 674 na neodređeno vreme i na određeno vreme i usaglašen je sa maksimalnim brojem zaposlenih.

Od toga, 158 je doktora medicine,a 407 medicinskih radnika sa srednjom i višom školom.

Dodaje se da bolnica u Novom Pazaru nije donela akte za uređivanje načina naplate potraživanja, a u cilju blagovremene i efikasnije naplate potraživanja, proceduru za službena putovanja zaposlenih, proceduru za obračun i isplatu plata, proceduru za praćenje, evidentiranje i kontrolu zaliha i utrošaka.

Dodatno, ta institucija nije uspostavila internu reviziju na jedan od načina propisanih Pravilnikom o zajedničkim kriterijumima za organizovanje i standardima i metodološkim uputstvima za postupanje i izveštavanje interne revizije u javnom sektoru.

Potencijalne obaveze Opšte bolnice Novi Pazar u sudskim sporovima iznose 13,72 miliona dinara, a najveći iznos, oko 13,2 miliona dinara, odnosi se na spor za naknada nematerijalne štete za lekarsku grešku i helikoptersku nesreću 2015. godine, u kojoj je poginulo više osoba.

U izveštaju se navodi da je Opšta bolnica Novi Pazar više iskazala prihode od prodaje dobara i usluga u iznosu od 609 hiljada dinara, i u istom iznosu rashode za utrošene energente, jer je refundirani iznos rashoda za utrošene energente koje je naplatila od zakupaca iskazala kao sopstvene prihode.

Bolnica je na isti način za 154 hiljade dinara uvećala troškove za putovanja, a smanjila rashode za stručne usluge, jer je rashode za smeštaj lekara koji nisu zaposleni evidentirala kao trošak službenog puta za zaposlene.

Takođe, u bilansu stanja posledenjeg dana 2019. godine nije evidentirala finansiranje osoba sa invaliditetom)u ukupnom iznosu od 190 hiljada dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.